Alfred Backa

Finland 1800-nånting

En prequel till succén Finland hundranånting

"Svenskar äro vi inte mera, ryssar vilja vi ej bliva, låtom oss vara finnar. Så uttryckte sig professor A.J. Lagus i ett tal till kejsaren. Han uttryckte sig dock på latin, så varken svenskar, ryssar eller finnar förstod innebörden. Lagus är professor i praktisk filosofi. Hans frisör är pragmatiker.

Komikern Alfred Backa tar oss med på ännu en rolig och lärorik resa genom Finlands historia. I den här boken berättar han om hur Sveriges fattiga forna rikshalva utvecklades till en modern och konstnärligt spännande nation. I mer än ett sekel var Finland en del av det ryska riket. Backa presenterar tidsperioden från 1808-09 års krig fram till självständighetsförklaringen 1917 som du aldrig sett den förut. Du får äntligen veta varifrån nationstanken, svårmodet och ölsinnet egentligen härstammar.
 
Dundersuccén Finland hundranånting. 1917-2017 utkom lagom till Finlands hundraårsjubileum. Det här är uppföljaren, och den lär oss att 1800-talet var minst lika roligt som 1900-talet. Dessutom kom det först.
 

Finland 1800-nånting