Alfred Backa

Finland 1800-nånting

En prequel till succén Finland hundranånting

"Svenskar äro vi inte mera, ryssar vilja vi ej bliva, låtom oss vara finnar. Så uttryckte sig professor A.J. Lagus i ett tal till kejsaren. Han uttryckte sig dock på latin, så varken svenskar, ryssar eller finnar förstod innebörden. Lagus är professor i praktisk filosofi. Hans frisör är pragmatiker.

Komikern Alfred Backa tar oss med på ännu en rolig och lärorik resa genom Finlands historia. I den här boken berättar han om hur Sveriges fattiga forna rikshalva utvecklades till en modern och konstnärligt spännande nation. I mer än ett sekel var Finland en del av det ryska riket. Backa presenterar tidsperioden från 1808-09 års krig fram till självständighetsförklaringen 1917 som du aldrig sett den förut. Du får äntligen veta varifrån nationstanken, svårmodet och ölsinnet egentligen härstammar.
 
Dundersuccén Finland hundranånting. 1917-2017 utkom lagom till Finlands hundraårsjubileum. Det här är uppföljaren, och den lär oss att 1800-talet var minst lika roligt som 1900-talet. Dessutom kom det först.
 

Recensioner

Backa förmår antagligen roa de flesta, både de som redan läst x antal hyllmeter historieböcker och de som sysselsatt sig med vad som helst utom just det. Texten kan läsas på olika nivåer och olika läsare snappar upp olika referenser. Man ska kanske akta sig för att grunda all sin historiekunskap på den här boken, men mitt i allt lär man sig ändå något nytt, eller drabbas av lust att kolla upp något och läsa vidare. Den som, liksom jag själv, tidigare betraktat det finska 1800-talet med svalt intresse, märker kanske efter avslutad läsning att man liksom av misstag, utan ansträngning, fått en bättre helhetsbild.
Christa Lundström, Hufvudstadsbladet

Finland 1800-nånting

25.00 € 34.00 €

Köp