Peppe Öhman

Hästar och gastar

Tredje boken i sympatiska serien om Maja och Frank

Maja såg sig omkring. Hon måste hitta ett vapen! Hur försvarade man sig ens mot en spöktavla? Med vampyrer fanns det tydliga regler; vitlök, träpålar och solljus klarade de inte av. Silverkulor tog livet av varulvar. Men uråldriga män i tavlor? Till slut sträckte hon sig efter tvålkoppen. Den fick duga.

Maja har vid sidan av sitt hästintresse börjat sluka kusliga böcker om spöken, gastar och vampyrer. Och nu är hon plötsligt livrädd för mörker och att sova på främmande platser. Samtidigt ser kompisarna Parisa och Robin ivrigt fram emot allt roligt de ska uppleva tillsammans med Maja på höstlovets ridläger. Det de inte vet är att Maja har bestämt sig för att inte åka. Men så får Maja veta att hennes älskade sköthäst Frank ska säljas efter lägret. Maja inser att hon till varje pris måste stoppa det fruktansvärda från att hända. Och att det enda alternativet hon har för att lyckas med sin plan är att åka på läger.

Hästar och gastar är den tredje delen i Peppe Öhmans serie om Maja och Frank.
 

Recensioner

Temat kring gastar, vampyrer och varulvar är ett modigt och annorlunda anslag i en hästbok. De hästintresserade blir ändå inte besvikna, då boken också bjuder på en lämplig dos ridning, hästtermer och problem som unga ryttare kan stöta på. [...] Boken har ett lägligt tempo, är lättläst och underhållande samt rör sig tidsmässigt i ett överskådligt landskap som det är roligt att vara på besök i. Öhman har en fallenhet för att skapa en omgivning som tydligt tar form i berättelsen, och jag fastnar speciellt för beskrivningarna av hästarna, husen och de olika inredningsdetaljerna till exempel den skrämmande tavlan som hänger på väggen i Parisas hus.
Lotta Green, Svenska Yle

Det finns mycket att tycka om i Peppe Öhmans pigga hästboksserie för mellanåldern. Berättarhumöret är påfallande gott och bladvändarlusten sitter där den ska.  Beskrivningar glimrar till, som i Majas kommenterar om hur hennes ena mammas sinne för humor tryter när Maja för femtioelfte gången kommenterar hennes nya, och nerkladdade, glasögon. Louise Wärnblads illustration fångar frukostscenariot på pricken. [...] Med sin serie har Öhman blåst nytt liv i hästboken för yngre läsare. Hästkunskapen portioneras ut i precis lagom doser. I stället röjer Öhman rikligt med utrymme för allt det andra som händer kring och med hästarna.  Serien passar lika bra som högläsning som för slukarläsare, som säkert sugs in i de välskildrade stämningarna.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Realistiskt och respektfullt gestaltar hon ett barn som tänker som barn gör. [...] Som den rutinerade författare hon är slår Peppe Öhman an tonen direkt och styr sedan sina läsare genom berättelsen med fast hand. Det är bara att hänga på, och beroende på hur rädd man är för vad som lurar i mörkret se till att rullgardinen är neddragen.
Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning

Hästar och gastar
Hårda pärmar E-bok

15.00 € 22.00 €

Köp