Solveig von Schoultz

Nalleresan

I början av 1940-talet skickades Solveig von Schoultz döttrar Ursa och Rabbi med andra finska barn till Sverige undan kriget. 
"Från början var det inte meningen att det skulle bli någon bok. Den var bara små lösa blad som knackades ner på skrivmaskin och skickades över Ålands hav, till Ursa och Rabbi och deras 'barn'...", berättade von Schoultz. Senare samlades de lösa bladen ihop till boken Nalleresan som utkom första gången år 1944 med illustrationer av Tove Jansson.
I Nalleresan behandlas krigsbarnens upplevelser från resan till Sverige i sagans form. Ursas och Rabbis barn, tre dockor och två nallar beger sig iväg på den strapatsrika resan från Finland till Sverige för att hitta sina mammor.

När vi inledde arbetet med ljudboken vintern 2022, berättade Ursula (bokens Ursa) såhär: Nalleresan har en särskild betydelse för mig på grund av att min mor skrev boken som en brevföljetong, och skickade ett kapitel i gången till min syster Barbara och mig medan vi var evakuerade i Sverige hösten 1944 till ömsesidig tröst och hopp om återseende. 
 

Nalleresan

25.00 €

Köp