Sebastian Nyberg

Rigelstenen

En gastkramande debut.

"Tro mig. Jag önskar verkligen att vi bara kunde lämna allt det här.
Men då gör vi det! sa Simon häftigt.
Det här är ingen lek! Vi kan inte, sa Linnea. På grund av den här.
Hon höll fram stenen med inskrifterna på det främmande alfabetet.
På grund av rigelstenen.
Linnea slöt ögonen.
Det finns någonting, sa hon. Någonting så vidrigt att det inte kan nämnas. Någonting som är en miljon gånger värre än monster i skräckfilmer.

Simon går i åttan och hans liv är en mardröm. På grund av hans mobbare är Linnea den enda som vågar umgås med honom. Av en slump råkar de två vännerna komma en bortglömd hemlighet på spåren, men det visar sig snart att någon annan söker svaret på samma gåta. Mäktiga och ondskefulla krafter ur det förflutna börjar röra på sig.

Plötsligt är Simon, Linnea och Alma, som blivit en del av gänget, indragna i någonting ohyggligt. Kommer de att lyckas sätta stopp för ondskans makter innan det är för sent?

Sebastian Nyberg har skrivit en fantasyroman som rör sig bortom tid och rum och rycker med sin läsare från första sidan. För att lösa rigelstenens gåta måste Linnea, Simon och Alma göra stora uppoffringar och besegra sina egna rädslor. Rigelstenen är en roman om risken med att vara nyfiken och vikten av att vara modig.

Recensioner

Med tanke på myllret av involverade personer, tider och platser, ska Nyberg ha en eloge för att hans huvudkaraktärer inte blir platta stereotyper och sammanhangen styltiga kulisser. Den starka vänskapen och lojaliteten mellan ungdomarna är fint skildrad. Nybergs tajta intrigbygge levererar upprepade överraskningar, vilket genererar ett lustfyllt lässug. Det rafflande och filmiska greppet är pepprat med suggestiva miljöer (myren), magiska föremål (stenar), hemliga ord och en riktigt otäck varelse kallad "pojken med näbb". Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Historien följer en intrikat berättad intrig, karaktärerna ställs inför kvistiga problem och deras finurliga lösningar skapar en stark känsla av trovärdighet i handlingen. De mörka och dystra inslagen kommer inte åt att dominera berättelsen. Tvärtom bjuder romanen på fina skildringar av vänskap och sammanhållning, och särskilt skildringen av trevande men ack så intensiv kärlek är kärnfull, för att inte säga inspirerad. Lasse Garoff, Svenska Yle

Rigelstenen är en stark bladvändare för unga läsare med dragning till skräckhistorier, mysterier och fantasy. Förutom tidigare nämnda Cooper finns här nickar till Stephen­ King och en ansats till kosmisk skräck à la H.P. Lovecraft
Janne Wass, Ny Tid

Med sin debutroman visar Sebastian Nyberg att även han som historieberättare är värd att uppmärksammas. Har ni inte läst Rigelstenen redan är en mörk novemberkväll en utmärkt tid att krypa ner i soffan och låta sig sugas med i ett nervkittlande äventyr.
Sofia Sjö, Åbo Underrättelser

Rigelstenen
Slutsåld