Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-aho arbetar som författare, komiker och kolumnist. Han har, tillsammans med Ted Forsström, gjort hundratals sketcher för radio, teve och scen. Sedan 2015 har duon podden Ted & Kaj, som är en av de största poddarna i Finland.

Vad är kärnan i ditt författarskap? 
Jag har bara börjat, men mycket verkar handla om kommunikation och minnen. Unga oroliga män som undrar och skäms. Och humorn, hur den ständigt ligger och gnider sig mot allvaret.
 
Varför är litteratur viktigt? 
Böcker hjälper oss förstå vad vi är, gör oss mer empatiska, försonliga. Jag hör till dem som hör texten läsas upp i huvudet för mig när jag läser. Som att höra en annan människas tankar. Det är lärorikt och telepatiskt.
 
Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, hur? 
Jag tycker den ofta är nyfiken och uppriktig. Skönt chosefri. Framför allt är det den enda litteratur som berättar finlandssvenskarnas berättelser, och vad är väl en folkgrupp utan sina berättelser?
 
Detta vet Google inte om mej. 
Jag har nästan femtio låtar registrerade hos Teosto och gjorde fler än hundra spelningar som gitarrist och sångare innan rockstjärnedrömmen lämnade mig i fred.

Pris
Längmanska Kulturfondens pris 2018:  För ett författarskap som med skarp blick tränger in i psykets labyrinter och blottlägger hur svårt vi människor har att kommunicera med varandra och hur grymma konsekvenserna kan bli då vi tiger, förtränger och förnekar. Kaj Korkea-aho leker med de litterära genrerna och han leker också med läsarna: först placeras dessa i en välbekant samtid för att i nästa stund föras in i det övernaturligas skräckinjagande värld.

Tack för boken-medaljen 2016 för romanen Onda boken

Tidskriften Suomen Granta valde 2014 Kaj Korkea-aho till en av de bästa unga finländska författarna.
 
Romanen Gräset är mörkare på andra sidan prisbelönades 2013 av Svenska litteratursällskapet. Ur motiveringen: " med psykologisk träffsäkerhet fångar (Korkea-aho) unga vuxna i deras försök att i yttre och inre bemärkelse finna sin plats i livet och bli accepterade av andra och sig själva. Med detaljtrogen realism skildrar författaren en finlandssvensk vardagsmiljö där även gränsen till det övernaturliga korsas på ett fantasieggande sätt."

För sin humorskapande verksamhet tilldelades Kaj Korkea-aho och Ted Forsström Svenska Kulturfondens framtidspris 2012.

Romanen Se till mig som liten är prisbelönades av Svenska Litteratursällskapet 2010.

Första pris i Arvid Mörne-tävlingen för novellen Bastukväll 2007.

 

Översättningar
Onda boken kommer att översättas till åtminstone sex språk. Boken har redan utkommit på finska, den spanska varsionen El Libro Maldito utkommer i januari 2016 och översättningarn till tyska, italienska, holländska och danska mellan sommaren 2016 och våren 2017.
Paha kirja (Onda boken), 2015, Otava
Tummempaa tuolla puolen (Gräset är mörkare på andra sidan), 2012, Teos
Katso minuun pienehen (Se till mig som liten är), 2009, Teos

Kaj Korkea-aho
Fotograf: Pekka Holmström Ladda ner fullstor bild