Kjell Westö

Kjell Westö, född år 1961 i Helsingfors, är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och kolumner.  

Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset. Westö gav prov på det som skulle bli hans starka sidor också i fortsättningen: en säker känsla för replikföring, miljöer och stämningar.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) gjorde Kjell  Westö ett definitivt genombrott både hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris, och Lang översattes till tretton språk. Med den fjärde romanen Där vi en gång gått (2006) blev Kjell Westö slutgiltigt en författare för hela den finska nationen. Romanen belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska. Den uppfördes som pjäs på Helsingfors stadsteater och blev även film och tv-serie. Romanen blev också Westös genombrott i Sverige.

Det mest karaktäristiska för Kjell Westös tidsfresker är hans sätt att låta historiska skeenden bäras upp av fragila och sårbara människor. Så också i den femte romanen Gå inte ensam ut i natten (2009) samt i den sjätte, Hägring 38 (2013). Liksom sina föregångare är Hägring 38 en Helsingforsroman, en epokskildring och en klasskildring. Romanen nominerades för Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap.

Kjell Westös verk har till dags dato översatts till mer än 20 språk och han har fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger. Den svavelgula himlen, Westös sjunde roman, utkom hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska. Romanens översättningsrättigheter är också sålda till Frankrike, Tyskland och Holland.

I september 2017 hade scenversionen av romanen Hägring 38 premiär på Nationalteatern i Helsingfors. Pjäsen spelas på finska och regisseras av Mikaela Hasan, dramatiseringen är gjord av Hasan och Michael Baran.

Kjell Westö säger själv att kärnan i hans författarskap är ett aldrig sinande intresse för mysteriet Människan och en okuvlig vilja att ta reda på mer om varför vi är som vi är och agerar så som vi agerar. Han vill röra sig i både det förflutna och samtiden, han vill skildra olika sorters människor med kontrasterande livssyn och skilda livsvillkor, och han har en gång definierat orsaken till att han skriver så här: För att objudna, främmande människor dyker upp i mitt huvud och börjar tala och göra saker och vill ut därifrån.
 
Kjell Westö studerade journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan och arbetade som journalist på Hufvudstadsbladet och Ny Tid i början av sin karriär. Han är frånskild och har två vuxna söner. Westö är mycket språkintresserad och talar fem språk och kan hjälpligt läsa några till. Hans största fritidsintresse är musiken och han spelar gitarr i coverbanden WHAT? och Nyrok Dolls. Som yngre var Westö en ivrig spöfiskare och som sådan liknar han sin ungdoms favoritskådespelare Paul Newman. Newman brukade avsluta sin cv med att påpeka att han var by many considered to be the worst fisherman on the East Coast, och även Westös närvaro i en fiskebåt är en säker garanti för utebliven fångst.

Pressröster

Drakarna över Helsingfors
"Är det nu möjligtvis så att Kjell Westö gått och gjort det som Runar Schildt och så många finlandssvenska prosaister aldrig gjorde nämligen skrivit den Stora finlandssvenska romanen, undrar jag efter att ha slagit igen Westös debutroman.
Drakarna över Helsingfors är en familje- och släkroman, en Helsingforsskildring och en beskrivning av vår samtidshistoria. Den är mycket på en gång och ändå håller den ihop. Mig fängslade den från början till slut." Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet

Vådan av att vara Skrake
"Det här är underbar läsning som man aldrig vill att ska ta slut." Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

"Flera avsnitt hör till det bästa Westö skrivit, i roande eller rörande intensitet, i satirisk lätthet, i närhistorisk detaljkännedom. Romanen åtar sig en väldig uppgift, förmedlandet av en samhälleligt och historiskt förankrad livskänsla, och trots sin fragmenterade kronologi försöker den oförtrutet och ofta med stor framgång leva upp till den goda realismens grunddygd, respekten för stoffet och motivet.
Här finns mycket av allt det goda vi känner igen från Westös tidigare prosa och mera därtill." Pia Ingström, Hufvudstadsbladet.
 
Lang
"Kjell Westön Lang on ansiokasta kaunokirjallisuutta ja kulttuurikritiikkiä, aikalaiskritiikkiä. Kotimaista kirjallisuutta parhaimmillaan, ja sillä on myös yhteytensä laajempaan, eurooppalaiseen keskusteluun." Timo Hämäläinen, Helsingin Sanomat.

"(...) a detailed and utterly convincing depiction of the everyday." Michael Dibdin, The Guardian.

"Men Kjell Westö har gått längre. Han har sprängt den traditionella familjestudieramen, han rör vid människans ansvar, vid frågan om medmänsklighetens gränser. I analysen av det sjuka samhälle, som tv genom sitt tillfälliga rampljus och svekfulla exponering snarare hyllar än avslöjar, är Westö klarögd och upprörd. (...)  Lang är en roman om livets ologiska kollisioner, känslornas och förnuftets. Med sin frenesi och sitt allvar, sin atmosfärrika miljö och kvicka satir är romanen en tid av läsglädje." Heidi von Born, Svenska Dagbladet.
 
Där vi en gång gått
"Kjell Westö har en förstummande förmåga att leva sig in i den tid som flytt. Han är detaljernas och nyansernas mästare. Han kan beskriva färgskiftningar, dofter och ljud, så att man verkligen tror på hans skildringar. Han har noggrant studerat den tid och den miljö han skriver om. Det måste ligga ett massivt arbete bakom den lediga texten och språket som fungerar så perfekt till tidsandan. Skulle det inte vara så, så skulle inte heller romanen fungera så totalt." Tom Karlsson, Lysmasken.

"Westös roman, en krönika omfattande 36 år, är ett läsäventyr som ska avnjutas långsamt. (...) Westö skriver om sitt land med en unik närvaro och engagemang." Heidi von Born, Svenska Dagbladet.

"Den intensitet och intellektuella klarhet, den precision och elegans med vilken Westö återskapar ett föränderligt, levande och pulserande Helsingfors är oöverträfflig." Eva Kuhlefelt, Hufvudstadsbladet.

"Westø er så suveren både i stil og innhold at det nesten virker overmenneskelig." Cathrine Krøger, Dagbladet, Norge.
 
Gå inte ensam ut i natten
"Kjell Westö är en epiker av rang. Men också en tidsskildrare av det omvittnat betydande slaget." Bo-Ingvar Kollberg, Upsala Nya Tidning

"Till Westös talanger hör hans fantastiska förmåga att balansera de stora samhällsomvälvningarna mot den enskilda människans utveckling, få dem att korsbefrukta och kontrastera varandra." Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet.

"Eläytymisen aste on huikea, kohtaukset, paikat ja soundit on tallennettu niin loistavin värein ja taitavin kuvakulmin, että romaanin luomaa todellisuusvaikutelmaa tuskin yksikään elokuvantekijä uskaltaa lähteä haastamaan." Hannu Marttila, Helsingin Sanomat.

Hägring 38
"Kjell Westö har ett rikt språk som räcker till allt: till de levandegjorda miljöerna, till berättelserna ur vardagen, till huvudpersonernas tankar och känslor, till bilderna av samhället. Hans historiska och politiska kunskaper är djupa och han visar åter­igen hur Finlands blodiga historia påverkar männi­skor­nas nu." Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgsposten.
 
"I Hägring 38 förtätar Kjell Westö sina huvudteman från tidigare historiska romaner till en välkomponerad, stringent helhet som känns ny och thrillermässigt spännande. Han skapar ett förlopp som förgrenar sig i tiden och rummet, men som till alla sina delar arbetar sig framåt mot den tragiska, vagt anade och ändå oväntade upplösningen." Tuva Korsström, Hufvudstadsbladet.

"Aikakone on keksitty. Sen nimi on Kjell Westö. Kun kulkee Westön lauseiden mukana vuosikymmenten takaisessa Helsingissä, voi olla varma, että yksityiskohdat ovat oikein. Hän on tehnyt jo monta tuhtia romaania kulmakunnistaan, eivätkä kömmähdyksiä saalistavat maisterit ole pimahtaneet mistään. (...) Westö rakentaa henkilöilleen ristiriitaiset vaihtoehtokasvot, ja heidän keskinäiset välinsä kehkeytyvät ikään kuin huonenäytelmäksi, jota voi halutessaan lukea kuin trilleriä. Sellaista Westö ei olekaan aiemmin kirjoittanut. Kaikkein perinteisintä polkua tämä jännittävä naamio- ja pukudraama ei tallaa: ampuja tiedetään, vaan ei sitä, kenen on määrä kuolla." Antti Majander, Helsingin Sanomat

"Finlandschwedische Weltliteratur (...) elegant und schlüssig komponiert, spannend erzählt." Karl-Markus Gauss, Neue Zürcher Zeitung



"C´est ce qui fait frissoner chez l´excellent conteur qu´est Kjell Westö (...) L´homme nous emmène loin, en Finlande, au debut du XXe siècle. Et il nous parle de nous. De notre époque (...) C´est prenant. Et glaçant." Florence Noiville, Le Monde

"Det är verkligen spännande, fast på ett långsamt, utdraget vis som gör att beteckningen "thriller" bör tas med en nypa salt. Det är emellertid ett tydligt nytt steg i Westös författarskap, och ett väldigt lyckat sådant. Det lite stramare, lite mer koncentrerade skrivsättet passar honom utmärkt, och visst behärskar han spänningsgenren alldeles utomordentligt." Jan Arnald, Dagens Nyheter.

"Det er sit lands stærkeste stof Westö, som er kendt for sine stærke romaner om Helsingfors, har taget under overlegen litterær behandling. Hans prosa er afdæmpet og udramatisk og det giver fremstillingen en særlig autoritet. Det komprimerede tidsforløb skaber et fortættet tidsportræt fuldt af imponerende mange detaljer." Jes Stein Pedersen, Politiken

Den svavelgula himlen
Det kan sägas direkt. Samma år som Finland firar sitt 100-årsjubileum som självständig nation kommer höstens bästa svenska roman från Finland. /---/ Man läser den med en blandning av njutning och vemod, fylld av medkänsla med de människor som befolkar den och världen omkring oss.
Björn Wiman, Dagens Nyheter

Stilsäkert av Westö./---/ I första hand är Den svavelgula himlen en psykologisk roman om kärleksrelationer. Den handlar inte bara om kärlek utan om vänskap, sex och sexualitet på ett mycket mer djuplodande sätt än vad fallet brukar vara i traditionella kärleksromaner.
Topi Lappalainen, Arbetarbladet

Vi får ta del av en otroligt välskriven och fängslande berättelse.
Nina Nyman, Västra Nyland

Hur tiden formar oss alla är ett stort tema hos Kjell Westö.
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrättelser

Kjell Westös nya roman är en stark läsupplevelse. Gestalterna har ett psykologiskt djup miljön är ett kärleksfullt beskrivet Helsingfors. /---/ Att Kjell Westö följer upp en stolt svensk prosatradition har aldrig varit så tydligt som nu.
Gustaf Widén, Vasabladet 

 
Valda priser och utmärkelser 

Pris av Svenska Litteratursällskapet i Finland 1987, 1990, 1997, 2001, 2007, 2010 och 2014 samt 2018 då Westö tilldelades SLS:s finaste utmärkelse Tollanderska priset.
1989 Nominerad för Finlandiapriset (Utslag) 
1990 Statens litteraturpris 
1996 Nuori Suomi -priset 
1997 Tack för boken -medaljen 
2000 Nominerad för Finlandiapriset (Vådan av att vara Skrake) 
2001 pris av Samfundet De Nio, Sverige
2001 Kandidat för Nordiska rådets litteraturpris (Vådan av att vara Skrake)
2001 Akademiska Bokhandelns Skugg-Finlandia
2002 Nominerad för Finlandiapriset (Lang) 
2002 Helsingforsmedaljen, för förtjänster som Helsingforsskildrare 
2003 Kandidat för Nordiska rådets litteraturpris (Lang) 
2004 Svenska Kulturfondens kulturpris 
2006 Nominerad för Sveriges Radios novellpris (novellen 1968 ur Lugna favoriter)
2006 Finlandiapriset (Där vi en gång gått) 
2008 Pro Finlandia-medaljen
2013 Nominerad för Augustpriset 
2013 Nominerad för Finlandiapriset 
2013 Helsingfors stads kulturpris
2014 Nordiska rådets litteraturpris (Hägring 38)
2014 Sveriges Radios romanpris (Hägring 38)
2014 Svensk bibioteksförenings Aniarapris
2014 Samfundet De Nios stora pris
 

Kjell Westö
Fotograf: Tero Ahonen Ladda ner fullstor bild
Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård