Marcus Rosenlund

Det sägs att varje journalist bär på en bok inom sig. Det sägs också att det är precis den rätta platsen för den boken. Hittills har jag lyckats leva enligt den principen, men till slut blev trycket för stort. Hittills har det blivit två böcker och en tredje är på kommande i höst.

Fast å andra sidan, skrivande är inget nytt för mig direkt. Som barn lärde jag mig att läsa och skriva innan jag lärde mig cykla, och då de andra barnen gick ut och spelade boll eller klättrade i träd satt jag inne med mina böcker. För det kan jag tacka min kära gamla mormor Birgit, "lärarinnan" som i ett tidigt skede fick mig att trollbindas av berättelsernas och sagornas värld, inte minst med Astrid Lindgrens böcker som hjälp. Så till den grad fast blev jag i berättelsernas och ordens värld att det blev "ordbrukare" av mig. Från Svenska social- och kommunalhögskolans journalistlinje bar det av till Yle, och där är jag fortfarande kvar, till en början var jag programledare i olika radioprogram men numera är jag huvudsakligen vetenskapsredaktör.

Det populärvetenskapliga programmet Kvanthopp har jag gjort sedan 2005 och 2015 fick jag Topeliuspriset med anledning av det här. "Det du inte visste att du ville veta" var ett motto som jag hittade på för det programmet, och det mottot försöker jag leva enligt dagligen: jag älskar allsköns kunskap, något sådant som "onödig" kunskap existerar inte, man vet aldrig när sammanhanget dyker upp där den kan användas.

Och med alla "fake news" och "alternativa fakta" i svang numera så har det blivit viktigare än någonsin att presentera genuina fakta för publiken om världen sådan som den är, inte sådan som någon vill att den ska vara.

Fast å andra sidan, med en så fantastiskt fascinerande värld som vi bor i, varför skulle någon vilja hitta på fejkade fakta om den? Det är bara att ta för sig av den äkta varan, och njuta!

Pris
Statens informationsspridningspris 2019
Svenska litteratursällskapet 2019
Topeliuspriset 2015

Marcus Rosenlund
Fotograf: Miikka Pirinen Ladda ner fullstor bild