Mikaela Strömberg

Mikaela Strömberg (född 1971) debuterade år 1999 med romanen Dessa himlar kring oss städs. Hon har innan dess arbetat med tv för barn (BUU-klubben) och har en juristexamen från Helsingfors universitet. Hon har studerat ryska och konsthistoria i St Petersburg. Efter debuten har hon huvudsakligen arbetat med att skriva; böcker för både barn och vuxna, tv-manus, ett par artiklar på ämnet rätt och litteratur och kulturimpulser för Hbl. Hon är bland annat intresserad av poesi och finnhästar.

Pris
Mikaela Strömbergs debutbok Dessa himlar kring oss städs nominerades till Finlandiapriset år 1999 och belönades med Akademiska bokhandelns debutantpris och SLS litteraturpris år 2000.

Romanen Sophie nominerades till Runebergspriset 2016 med motiveringen:
Mikaela Strömbergs (f. 1971) Sophie sätter sprätt på den historiska biografins pedantiska och smått pompösa genre med en berättarröst man inte vill glömma i första taget. Här går det minsann snabbt utför! Strömberg forsar igenom 1800-talet som nerför en kälkbacke så det kränger och yr omkring historiens alla luckor och fängslande svängar. Genom att redan från starten slänga titlarna på sin hjältinna Sophie von Behse (18281868) och glömma alla artighetsfraser ger Strömberg sina verklighetsbaserade romanfigurer rätt att vara mänskliga. På ett lekfullt lätt men brett rotande språk får vi följa Sophie från världsmetropolen St Petersburg och tsarens ljuva sommarparadis till att kräva skilsmässa och rota fram rovor på leriga tegar i Lappträsk. I Sophie möter vi ett kvinnoöde av ett sällsynt okonventionellt och tåligt slag, men boken blir också till ett starkt försvarstal för att alla liv förtjänar att bli sedda utan färdiga etiketter i avvikelsens fria dager.
 

Mikaela Strömberg
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild