Intervju med Alfred Backa

Intervju med Alfred Backa

Alfred Backa har skrivit den roligaste fackboken om Finlands historia. Backa presenterar tidsperioden från 1808-09 års krig fram till självständighetsförklaringen 1917 som du aldrig sett den förut.

Vad är det roligaste med 1800-talet?

– Det roligaste är väl den här knasiga idéen om nationsbyggande man hade. Parollen ”ett land, ett språk” fick fotfäste och lever kvar än idag. Det är mycket löjligt alltihopa, det här med nationell stolthet och annat, som bara liksom hittades på och folk fortfarande tror att är sant.

Boken är fullspäckad med fakta – hur jobbar du med att ta fram fakta?

– Vanliga vägar med historieböcker och liknande i webbform. Men allra intressantast är att läsa gamla tidningar. Då får man en inblick i hur saker och ting var i realtid istället för hur en historiker uttolkat att det var.

Var har du hittat bilderna?

– I ett år kan man lugnt påstå att jag levt i museiverkens katakomber. Det är ett hopplöst stort arbete att hitta bilder som passar, lyckligtvis har Emma Strömberg sedan fått allting att passa ihop. Och tack och lov är det ingen som håller copyright på de gamla bilderna, eftersom alla konstnärer och fotografer är synnerligen döda vid det här laget.

ps. ni vet väl Herman Lindqvist, den svenska historikern? Så här gick det till när han läste Alfred Backas motsvarande bok om 1900-talet, Finland hundranånting:

”Jag började genast att läsa den och skrattade så min fru vaknade ur sin middagsslummer och undrade vad jag hade för party.”