No Change! – En satir om konsulter år 2028

No Change! – En satir om konsulter år 2028

Leif ”Lefa” Storvik är en avdankad konsult i ett framtida Helsingfors. Likt författaren Magnus ”Manu” Londen är han trött på det ständiga kravet på förändring och resultat. Framtidens företagsvärld är sig inte lik efter Lefas och Manus revolution.

Journalisten Londen är fascinerad av företagsledares tvång att driva genom förändringar.
– Förändring går inte att institutionaliseras.
Enligt honom stöter förändringskraven lätt på patrull om de kommer som en beställning från en högre nivå. Förändring drivs inte av klatschiga fraser och söndertuggad konsultjargong.
– Då skulle vi kunna tolv språk, vara i maratonkondis, vara empatiska dygnet runt, sova åtta timmar varenda natt, inte hänga på some tills vi kollapsar, aldrig äta godis eller ta mer än ett glas vin i veckan.
Londen driver med uppfattningen om hur vi förändras. Individer kan förändras, om de vill och är redo för det, men att få till stånd förändring hos ett kollektiv är svårare.
– Kanske det egentligen är ett sundhetstecken att vi är motsträviga. Vi är ju trots allt individer och inte robotar som kan programmeras.

1948 viktigt årtal
Trots att romanen utspelar sig några år in i framtiden, i ett postcorona-Helsingfors har årtalet 1948 en minst lika framträdande roll. Huvudkaraktären Leif Storvik är en historienörd, besatt av årtalet 1948 som han utgår från i alla sina beslut.
– Det är härligt att folk är passionerade och besatta av saker, men det kan också innebära att man blir totalt övertygad om att omvärlden är okunnig och korkad.

Ljuvlig motvikt
Londen har gett ut flera reportageböcker och journalistiska verk, men i No Change! gav han fria tyglar åt fantasin.
– Det var en befriande och ljuvlig motvikt till journalistikens krav på korrekthet.
– Men jag ville ändå hålla berättarstilen som jag odlat inom reportageskrivandet, att skriva i scener och via dialoger, skapa närvarokänsla och empati för huvudkaraktärerna.
Om du behöver karriärtips eller sexualråd kan konsult Lefa hjälpa dig. Surfa in på hans sajt: www.nochange.fi.