Martin Welander blir förläggare med ansvar för facklitteratur

Martin Welander blir förläggare med ansvar för facklitteratur

Efter fem år som förlagsredaktör på Schildts & Söderströms tillträder filosofie doktor Martin Welander den nya tjänsten som förläggare för sakprosa.

Welander kommer att jobba på lång sikt med utgivningen, både med existerande författarskap och med att hitta nya manus och författare.
– Våra facklitterära författares framgångar de senaste åren visar att läsarna törstar efter sakprosa som är skriven just för dem. För en brett och mångsidigt intresserad person som jag är det här förstås ett verkligt drömuppdrag.
Som före detta forskare känner Welander till utmaningarna med att nå ut med fakta till en bredare publik.
– Det finns ett glapp mellan den kunskap som experter besitter och den stora allmänheten. När forskningen blir alltmer specialiserad finns risken för att den marginaliseras och försvinner i bruset.

Hur når en ut till allmänheten, speciellt i dagens värld av alternativ fakta och fake news?
– Så länge människor har funnits har vi berättat berättelser för varandra, och berättelsen är ett utmärkt redskap för att nå ut med kunskap också. Engelskan har en bra term för det här – narrative non-fiction.

Welander är bland annat författaren Marcus Rosenlunds redaktör och har jobbat med böckerna Väder som förändrade världen och Mot stjärnorna – strövtåg i universum.
Rosenlund delar Welanders syn på facklitteratur. Istället för reality-tv och flyktig information på sociala medier söker människor efter förklaringar som grundar sig i vetenskapen.
– Folk är trötta på att se sin intelligens underskattad. De vill ha tuggmotstånd av det de läser. Det kan facklitteraturen erbjuda, utan att vara tråkig, säger Rosenlund.Nu när vi har dig på tråden passar vi på att fråga hurdan redaktör Martin Welander är?
– Martin har ofta en glasklar vision av vad som krävs för att man ska få fram sitt budskap så slagkraftigt som möjligt till läsaren. Han är också bra på att kommunicera sin vision.

Trots att Welander har ansvar för facklitteraturen kommer han också att jobba med andra genrer och fortsätter att erbjuda ett tryggt hem för olika författare. På en liten och smidig redaktion är det möjligt.
– De författare jag har jobbat med hittills vill jag förstås gärna fortsätta samarbeta med. Och eftersom mina kollegor är väldigt kunniga också inom sakprosa, så kan vi fortsätta vara flexibla.
Han har bland annat varit redaktör för vuxenromanen Sommardrömmen av Maria Grundvall, novellsamlingen Klein av Axel Åhman och barnboken Fisens liv av Malin Klingenberg och Sanna Mander.

Anna Friman, litterär chef på förlaget, är mycket glad över utvecklingen. Hon säger att då redaktionen är liten ”gör alla allt.”
– Att Martin nu blir förläggare med ansvar för facklitteraturen kommer att ge vårt arbete ytterligare struktur, vilket gagnar författarna och utgivningen.
– Tidigare i vintras fick vi ju också en ny barn- och ungdomsboksredaktör, Karin Berglund, säger Friman.
Martin Welander är född 1981 och filosofie doktor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Welander tillträdde den nya tjänsten 1.3.2021.