Runeberg Junior 2024

Runeberg Junior 2024

Debutantförfattaren Petra Lillsund Botéus och illustratören Herta Donner vinner Runeberg Junior 2024 för boken Mitt idiotiska liv.

Berättelsen om Julia och Jossan gick rakt in i hjärtat på barnen som valde Mitt idiotiska liv till årets vinnare. Vinnaren valdes bland åtta böcker av barn i daghem och årskurs 1 och 2 i Borgå.

Läs om den dramatiska orsaken till att Petra Lillsund Botéus greppade pennan.

Förvalsjuryns motivering för Mitt idiotiska liv:

Mitt idiotiska liv ger det yngre barnet en inblick i ett lite större barns unga liv. Motsvarande böcker skrivna i dagboksform finns i mängder och första tanken kan vara att formatet inte längre kan ha något nytt att erbjuda men där tar du fel. Petra Lillsund Botéus visar att det i allra högsta grad är möjligt. Vi tas ett steg längre än det klassiska dagboksskvallret med målet att underhålla och får oss istället en lagom dos med växtvärk och stormiga känslor. En utmärkt bok för en storasysters lillebror och nästan helt perfekt för en lillasyster. Boken är även utmärkt för alla 8-åringar som någon gång tänker bli 11 år.

Runeberg Junior delas ut av Borgå stad och tidningen Östnyland. Priset är 10 000 euro och har delats ut sedan 2017.

Segertradition

Schildts & Söderströms har en fin segertradition i Runeberg Junior-tävlingen. Mitt idiotiska liv är förlagets femte barnbok som tilldelas priset. Alla vinnare finns ännu i lager, och nu till specialpris.

Tidigare vinnare är:

2021 Karin Erlandsson & Peter Bergting, Nattexpressen

2019 Eva Frantz, Hallonbacken

2018 Karin Erlandsson, Pärlfiskaren

2017 Malin Klingenberg & Joanna Vikström Eklöv, Den fantastiske Alfredo, delad första plats.