Eva Frantz

Hallonbacken

Runeberg Junior-prisvinnare 2019

På Hallonbackens sanatorium undersöker de vad som händer med hostande stadsungar när de kommer ut i naturen. För fattiga Stina från Sjömansgatan är Hallonbacken som ett slott, men hon längtar ändå hem till de sex syskonen och trängseln i kammaren. Lite bättre blir det då Ruben dyker upp, Ruben som lockar med Stina på nattliga strövtåg i sanatoriets ödsliga korridorer och som kan berätta om den mystiska branden i östra flygeln
 
Eva Frantz använder skickligt sanatoriemiljön i sin rysare för mellanåldern. Hennes Stina iakttar märkliga skeenden på Hallonbacken och inser så småningom att hon själv är illa ute. I takt med att intrigen vecklar ut sig visar hon sig vara en underbar och äkta romanhjältinna. Med Hallonbacken gör Frantz en stilsäker barnboksdebut.
 
Hissen såg inte alls ut som jag tänkt mig. Den var som en väldig bur utan golv och tak. Väggarna var ett gulmålat järngaller och där inne såg man tjocka vajrar. Den där karossen som man kunde kliva in i måste ha legat på en annan våning.
Så stor den är!
Det måste den vara, förstår du väl, om man ska rulla in en bår.
Har du åkt i hissen?
Bara en gång.
Hur var det?
Åjavars. Inte så märkvärdigt.

Ladda ner gratis pedagogiskt material till boken på här!

Recensioner

Det här är perfekt höstläsning för den modiga läsaren som inte räds spöken och andra mystiska karaktärer i första taget.

Sophia Brink, YLE Internytt

Eva Frantz bok har alla de rätta elementen av rysarintrig och övernaturliga inslag som en bladvändare för slukaråldern ska ha.
Med sin barnboksdebut Hallonbacken sällar sig den finlandssvenska deckarförfattaren Eva Frantz till skaran av mysrysarförfattare.
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet
 

Visst är det en bok som egentligen passar både unga och äldre, men bästa åldern är nog 1012 år.
Frantz skriver som vanligt medryckande och språket är ledigt.
Här vävs historia, maktmissbruk, orättvisor och ensamhet ihop till en mycket spännande och kuslig historia som öppnar sig lite i taget. Som läsare vet man inte riktigt vad som väntar och det är ett bra betyg för en deckare.
Katja Nyman, Österbottens Tidning
 

Frantz gestaltning av hur det alldagliga förvrängs och förändras till något helt annat i Stinas fantasi är lyckad. Hallonbacken är inte den enda stora byggnaden med hemlighetsfulla hörn där barn råkat ut för äventyr. Förutom Hogwarts kommer jag även spontant att tänka på bland andra alla de mystiska husen och slottsruiner som barnen i Enid Blytons Fem-böcker utforskade. Och på en mer tematisk associationsskala dyker även Astrid Lindgrens sjuka, föräldralösa eller allmänt ensamma och barn som hamnar ut på hisnande äventyr upp. Frantz förlitar sig alltså här på klassiska barnbokstroper, men hon gör det stilfullt och med en spänning som håller i sig tills de sista sidorna.
Kaneli Johansson, Västra Nyland

Det är rysarintrigen, med både mystik och spänning, som står i centrum. Det gör Hallonbacken till en riktig bladvändare för barn i slukaråldern.
Lisbeth Rosenback, Vasabladet
 

Svenskfinlands deckardrottning Eva Frantz tar sig an den så populära mellanåldersrysaren i sin första barnbok Hallonbacken, en spännande skräckberättelse med inspirationen från den gotiska spökhistorien.
Frantz har skrivit en finlandssvensk barnrysare som har det mesta: Ett gotiskt sjukhus, barnspöken, skrämmande gamla häxor, stränga sjuksystrar och så en frankensteinsk läkare såklart. 
Mikael Gros Ny Tid
 

Hallonbacken Provläs

15.00 € 24.00 €

Köp