Ulrika Nielsen nominerad till Runebergspriset 2023

Ulrika Nielsen nominerad till Runebergspriset 2023

Diktsamlingen Tingen av Ulrika Nielsen är en av tio kandidater till Runebergspriset 2023. Boken har valts bland 240 finländska titlar.

Urvalsjuryns motivering

”Ulrika Nielsens diktessä Tingen närmar sig vårt ambivalenta förhållande till de föremål vi omger oss med genom ömsom värme, humor och kritisk skärpa. Nielsen synar inte bara det materiella överflöd som belamrar våra kökslådor, källarförråd och fantasier, utan tar på allvar även de emotionella band som vi knyter till föremålen som följer oss genom livet. Ulrika Nielsens Tingen är som ting är bäst: glasklar och lysande, omöjlig att inte plocka upp och välja ut.”

Om Tingen

Vi omges av ett oräkneligt antal ting. Vad gör vi med alla dessa ting, och vad gör tingen med oss?

Bouppteckningen efter en död faster fäster blicken vid armbandsur, medaljonger, halsband, bestick, stekpannor i gjutjärn, glas, spadar, spinnrockar och en askkopp med rullskiva. Tingen har blivit ett problem för de efterlevande, men bär också på ett sammanhang.

I den materialistiska världen är tinget gud. Vad är då människan?

Om Runebergspriset

Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2023.

Runebergspriset instiftades år 1986. Priset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Prissumman är 20 000 euro.