Annika Luther Finlandianominerad

Annika Luther Finlandianominerad

Annika Luther är nominerad till Finlandiapriset i facklitteratur.

Juryns motivering:

”Rågen, Finlands nationalklenod behandlas sakkunnigt, lättfattligt och intresseväckande i denna bok. Tänk vad allt ett litet frö kan gömma! Rågens historia utgör också en spännande djupdykning ner i biologins, evolutionens, kulturhistoriens och matproduktionens värld som i den här boken sträcker sig från stenåldern långt in i framtiden.”

Vinnaren av Finlandiapriset i facklitteratur utses onsdag 30.11. Priset är 30 000 euro. Stort grattis till henne och de fem andra nominerade, alla är värdiga vinnare.

Boken är illustrerad av Herta Donner, dotter till Luther. Omslaget är gjort av Ulla Donner, också dotter till Luther, och vinnare av Serie-Finlandia 2020 för albumet Skiten. Boken är ombruten av Otto Donner, son till Luther.

Annika Luther (född 1958) är biolog och arbetade ända fram till våren 2022 som lärare i biologi och humanekologi vid Tölö gymnasium i Helsingfors. Luther började sitt författarskap som ungdomsförfattare, Brev till världens ände nominerades till Finlandia Junior 2008. Hon har senare skrivit om lärare, släktingar och bakterier. Rågen, en spretig historia är hennes första bok som inte ens försöker fungera som roman.

Rågen. En spretig historia är utgiven på finska av Kustantamo S&S. Boken finns också som ljudbok på svenska och finska.