Annika Luther

Fördärvaren

Färvärvare och fördärvare en roman om en släkt och ett handelshus

Irene Zafran från Helsingfors har bott utomlands största delen av sitt liv, senast på den ayurvediska kliniken Poomully Mana i Kerala. Hon kom dit ansatt av amöbor, misslyckanden och alltings intighet. Nu är hon frisk, och en vacker dag snart måste hon ta sig samman och få grepp om sitt liv. Ett oväntat telefonsamtal från advokat Björn Karell leder till att hon landar på Vanda flygfält i hällande regn en sen septemberkväll. Hennes mormor Maja har dött och hon har fått ärva ett helt gårdshus på Eriksgatan i Helsingfors.
Nu är huset smutsigt och tomt men en gång i tiden var det en del av Nymans blomstrande handelshus och den lilla K-extran i hörnet var en öppen och elegant affär där Arhur Nyman regerade. Arvet tynger: ska det förvandlas till chict boutique-hotell eller ska det bli pensionat för konstnärliga gymnasister från västra Nyland? Medan Irene grubblar och försörjer sig genom att jobba inom hemtjänsten hittar hon brev och fotografier från Nymans storhetstid och från idylliska somrar på Linnais gård. Men varför verkar äldsta sonen och kronprinsen, Harry Nyman, så plågad? Varför har Irene aldrig ens vetat att han fanns? Vad hände under den katastrofala Londonresan 1937 och senare under kriget?
Irene blir också bekant med invånarna i resten av gården, hon sköter om den nittioåriga tant Lulu och hon blir lite mer än bekant med gårdskarlen Pekka Byman. Småningom befolkas också gårdshuset igen.

Recensioner

/---/ spänningen i det skildrade är väldoserad (och man vill ogärna avslöja alla vändningar och förstöra nöjet för läsaren).
Ann-Christine Snickars, Åbo Underrrättelser

Det här är en roman som drivs stadigt framåt och som man gärna läser för att få veta hur det ska gå ...

Luther berättar skickligt och med lätt hand. 

Julia Tidigs, Hufvudstadsbladet

Luthers nya roman är en spännande och medryckande skildring över en släkt och persongalleriet är färgstarkt.
Rebecca Finnberg, Västra Nyland

Annika Luther dyker ner i den egna släktens ihjältigna historia i romanen Fördärvaren. I en tät textväv varvar hon fakta med fiktion i en berättelse som engagerar läsaren från sida ett.
Petra Lind, Östnyland

Fördärvaren
Slutsåld