Rågen. En spretig historia

32,00 

–60%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
32,00 €
Artikelnr: N/A Kategorier: , , ,
Recensioner

Luther ger också generöst med utrymme åt andra röster. Boken är en riktig skattkista vad citat på temat råg beträffar. Litteratur, kultur, konst, politik – sfärerna där rågen satt sina spår är många och Luthers förmåga att nosa sig till dem är imponerande. Ytterligare en dimension tillför dottern Herta Donners illustrationer. Här framträder grödan som grafisk form. Forskare och bemärkta personer i rågens historia får bokstavligen ansikten och det nationalromantiska stråket både framträder och främmandegörs i flera av illustrationerna.

Freja Rudels, Åbo Underrättelser  

Det finns vissa likheter mellan den finlandssvenska romanförfattaren och biologen Annika Luthers nya populärvetenskapliga bok Rågen – en spretig historia och Patrik Svenssons megasuccé Ålevangeliet från 2019. Båda skriver fram en kulturhistoria med fokus på icke-mänskliga aktörer. Båda gör det med en nyfiken och ibland poetisk författarröst som leder läsaren till oväntade platser och insikter om ekologiska relationer.

Amelie Björck, Aftonbladet

Sammanfattningsvis kan boken sägas vara intressant och lärorik även för den erfarna jordbrukaren, och dessutom är den utmärkt lättsam sommarläsning.

Nicolas von Kraemer, Landsbygdens folk

 

I den här boken lyckas den finska författaren och biologen Annika Luther göra den oansenliga rågen till en fascinerande huvudperson. Trots att texterna är faktaspäckade flyter de på lätt och man dras med i berättelsen.

Helena Sjöblom, BTJ

Fackboksformen passar Luther. Hon närmar sig rågen från flera olika perspektiv, och texten är begriplig och intressant också för den som ställd inför en åker knappt kan identifiera sädesslaget. Luther berättar med inlevelse, utan att det speciella glättiga och stundtals påfrestande tonfall som ibland förekommit hos karaktärer och berättare i hennes romaner tar över. Som läsare får man en hel del att tänka på, för oundvikligen kommer boken in på stora frågor som biodiversitet, hållbar utveckling och framtidens mat.

Christa Lundström, Hufvudstadsbladet
Författare
Annika Luther

Född 1958 i Helsingfors och bor där fortfarande. Biolog och lärare utbildad vid Helsingfors universitet. Pensionerade sig år 2022 efter 24 år som lektor vid Tölö gymnasium. Började som ungdomsförfattare i slutet av 1990-talet, övergick senare till romaner och från och med boken Rågen - en spretig historia (2022) till

Läs mer

Illustratör
Herta Donner

Herta Donner är född år 1994 och bor i Helsingfors. Hon studerar till klasslärare vid Helsingfors universitet. Rågen. En spretig historia, skriven av Annika Luther och illustrerad av Donner, blev år 2022 nominerad till Finlandia-priset för facklitteratur. Mitt idiotiska liv, skriven av Petra Lillsund Botéus och illustrerad av Donner, tilldelades

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515256003

Utgivningsår

2022

Format

E-bok, Hårda pärmar, Ljudbok

Sidantal

270

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Annika Luther

Illustratör

Herta Donner

Uppläsare

Nina Hukkinen