Hanna Lundström & Frank A. Unger

Bilskelettet – 7 berättelser

Har du sett? sa Julia nästa dag åt Elias.
Vadå?
Nån har krockat i Stora kurvan. Julia lät sina händer krocka mot varandra för att visa smällen.
Ser helt ut som nåt bilskelett, sa hon, och efter det hette platsen så.

Julia och Elias började gå till bilskelettet varje dag efter skolan. I början räckte det att bara gå dit för att känna suget i magen, den där rysningen som gav läskiga bilder i huvudet. Tanken på att någon kanske hade åkt ambulans därifrån. Och hacken i stolpen som bilen hade kört in i. Som om någon sågat fort och hafsigt så att flisorna flög.

I Bilskelettet sju berättelser får vi träffa barn som vill bli sedda, barn som vågar stå upp mot vuxna, barn som vet hur det känns att ha en riktig vän eller hur det är att tvingas ta farväl av en. Varje berättelse kretsar kring en katastrof av större eller mindre slag det handlar om att anpassa sig, resa sig, revoltera.
 

Recensioner

Författaren beskriver också fint hur det är att älska en förälder, som inte riktigt klarar av att vara för­älder. Speciellt slutet i den sjätte be­rättelsen Sova över hos Dante är väldigt fint formulerat. Boken tar fasta på att barn tänker och reflekterar mycket kring det som händer omkring dem, även kring det som sägs, och den be­skriver förståelsefullt psykologiska skeenden hos barn. Författaren samman fattar och väver ihop varje berättelse väldigt fint i slutet av varje enskild berättelse.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Det finns ett skönt allvar i Lundströms berättelser som fokuserar på att levandegöra barns längtan, glädje och sorg för läsaren. Också rädslor och svartsjuka får ta plats för att visa på det djupt mänskliga hos alla individer. [...] Bilskelettets berättelser är mycket korta och till synes snabb- och lätt-lästa. Men låt dig inte luras. Den som har bråttom riskerar att missa allt som finns mellan raderna. Det är ett vågat grepp att strama åt texten så här rejält och förlita sig på att läsaren gör resten av jobbet. Lundström förtjänar en eloge för att hon tror på sina unga läsares förmåga att läsa eftertänksamt.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet
 

Bilskelettet – 7 berättelser

18.00 €

Köp