Hanna Lundström

Ord och berättelser har alltid varit viktiga för mig. Många av mina tidigaste minnen handlar om dikter, sagor och språk. Jag njöt oändligt av att skratta åt ordlekar och skoja med rim när jag var liten, och barnlitteratur blev tidigt ett redskap som jag använde för att försöka förstå världen. Den iver jag kände för barnlitteratur har inte försvunnit under åren utan vuxit sig starkare med tiden. Det känns som en stor ära att få arbeta med något så värdefullt som att skriva för barn.

Jag har studerat svenska, litteraturvetenskap och pedagogik vid Åbo Akademi. I mitt andra arbete som lärare, både inom svenska och litteratur och ordkonst, får jag se många möten mellan barn och unga, litteratur och kreativitet. Dessa möten hör till det värdefullaste som finns, att få vara med och se hur någon upplever skrivande och litteratur är väldigt fint. 

Jag skriver själv för att det hjälper mig att se detaljerna i min vardag och värld. När jag skriver blir jag uppmärksam på nyanser, känslor och stämningar som jag inte vill missa. När något är lätt vill jag skriva om det. När något är svårt vet jag att jag måste skriva om det. Ljud och rytm, färger och mönster är viktiga inspirationskällor. Ibland kan jag fastna för känslan i ett enda ord och veta att jag vill skriva en text som innehåller just det ordet.

Litteratur är viktigt för att det breddar vår värld. Att läsa ger oss tillgång till verkligheter och världar som vi behöver möta för att förstå oss själva och varandra bättre.

Hanna Lundströms hemsida

Pris:
Nominerad till Runeberg Junior 2022 för Bilskelettet, som fick ett hedersomnämnande i tävlingen
Rassel prassel puss nominerades till Arvid Lydecken priset 2015 med motiveringen:  
Hanna Lundströms dikter är riktade till nya poesiläsare och svarar exakt på deras behov. Hemmet och dess föremål och naturen och dess fenomen står i centrum; till exempel tandkrämen, dammsugaren, såpbubblorna och den första snön kittlar den lilla och även större läsarens fantasi. Helheten bjuder på humor, känslighet och förträffliga språkbilder.
 

Hanna Lundström
Fotograf: Helen Korpak Ladda ner fullstor bild