Hanna Lundström

Hanna Lundström är modersmålslärare med stort intresse för barn- och ungdomslitteratur. Hon har studerat svenska och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi.
 
När jag var barn kom bokbussen till hållplatsen nära mitt hem varannan tisdag, och där fanns det böcker i mängder. Böcker att förälska sig i, böcker att förfäras över och ord att erövra. Orden och berättelserna har alltid varit viktiga för mig och många andra av mina barndomsminnen handlar också om visor, ramsor, sagor och språk. När jag fick egna barn tog jag dem till biblioteket på babypoesi och ledde en babypoesigrupp själv. Under babypoesistunderna föddes tanken att också riktigt små barn behöver dikter omkring sig. Det var då jag bestämde mig för att börja skriva.
 
 
Varför är litteratur viktigt?
För att det ger oss tillgång till bilder och världar som vi behöver möta för att förstå oss själva och andra bättre.
 
Vad är kärnan i ditt författarskap? 
Jag skriver för att det hjälper mig att se detaljerna i min vardag och värld. När jag skriver blir jag uppmärksam på nyanser och stämningar som jag inte vill missa. När något är lätt vill jag skriva om det. När något är svårt vet jag att jag måste skriva om det. Ljud och rytm, färger och mönster är viktiga. Ofta kan jag fastna för känslan i ett enda ord och veta att jag vill skriva en text som innehåller just det ordet.

Pris:
Rassel prassel puss nominerades till Arvid Lydecken priset 2015 med motiveringen:  
Hanna Lundströms dikter är riktade till nya poesiläsare och svarar exakt på deras behov. Hemmet och dess föremål och naturen och dess fenomen står i centrum; till exempel tandkrämen, dammsugaren, såpbubblorna och den första snön kittlar den lilla och även större läsarens fantasi. Helheten bjuder på humor, känslighet och förträffliga språkbilder.
 

Hanna Lundström
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild