Ulla Donner

Den naturliga komedin

En roadtrip i Dantes fotspår till naturen som vi skövlat

Hej! Ursäkta. Förlåt. Jag är Björk.
Genom sorgens trakter kom jag i morse hit.
Passar det att vi vilar här en stund?

Höstlövet Björk svävar nöjd och harmonisk i skyarna med miljontals andra löv när hen av en slump kraschlandar på skogsgolvet. Här bor Candy, en nyligen dumpad blandsvamp, som går med på att ledsaga Björk genom den dunkla skogen till en blåsig kulle där hen kan återförenas med sina kamrater.

På ett kalhygge möter de Gun, en uråldrig, senil varelse, som räddat ett litet frö. Gun och Fröet slår följe med Björk och Candy. Deras vandring går genom olika helveteslandskap skapade av människan: granodlingar, lundar med sexiga trumpetsvampar, förvildad människobebyggelse och exklusiva enklaver dit bara nyttoväxter har tillträde.

Den naturliga komedin är en roadtrip à la Dante, där vad som är helvete och vad som är paradis beror på hur väl varje art har anpassat sig till människornas skövling av naturen.
 

Recensioner

Serieromanen Den naturliga komedin av Ulla Donner är en häpnadsväckande stark och rolig allegori över samtiden och människans rovdrift av naturen. Verket är både en visuell och litterär bedrift.
Med sitt senaste album Den naturliga komedin gör Donner ett kraftprov som både illustratör och författare.
Serieromanen bjuder på ett sällsamt kraftfullt visuellt uttryck. En svärta och symbolisk expressivitet i kompositionerna som närmast påminner om den franska seriekonstnären David B., möter en djärvhet i färganvändningen som jag osökt associerar med Tove Janssons tidiga produktion som Hur gick det sen? eller Kometen kommer.
Jag gör mitt bästa för att inte ta i så jag spricker här, men bildberättandet är verkligen så starkt att jag får gå långt för att söka paralleller.
Lasse Garoff, svenska.yle.fi

Språket i Den naturliga komedin växlar mellan talspråklig finlandssvenska, individfokuserade wellness-klichéer, influencerfloskler och högstämda citat ur Ingvar Björkesons svenska översättning (1983) av Dantes sånger. Effekten är komisk, vacker och träffsäker. [...] Det är bildkonst av hög klass, där framför allt användningen av ljus och skugga är slående och skickligt utförd.
Elliot Lundegård, Hufvudstadsbladet

Bäst i litteratur-Svenskfinland just nu. I stunder av kategorisk tvärsäkerhet kan jag tycka att Ulla Donner är just det. Nåja, litteratur är förstås inte sport, men läsningen av Donners Den naturliga komedin framkallar en stund av fullkomlig säkerhet.
Patrik Back, Vasabladet

Resultatet är ett underbart yvigt och flippat album som fortsätter att gro i en, långt efter att man slagit igen boken.

Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

Den naturliga komedin Provläs

20.00 € 26.00 €

Köp