Petra Lillsund Botéus

Mitt idiotiska liv

Mamma gav mig den här dagboken för flera veckor sedan. Hon sa att det kunde vara bra för mig att skriva ner mina tankar om allt jag går igenom för tillfället. Med det menade hon vad Jossan går igenom. Men det har väl inget med mig att göra?

Ingenting tycks gå som det ska i Julias liv. Hennes föräldrar bryr sig inte om henne, hon är på dåligt humör för det mesta och till råga på allt klär hon sig i svart första dagen i femman, när alla som räknas uppenbarligen fattat att det är pastell som gäller nu. Alla utom Tea då, Julias bästa vän. Hon fattar tyvärr inte heller hur man ska se ut och bete sig. Men när allt går åt skogen verkar inte ens Tea vilja vara kompis med Julia längre. Det värsta är ändå att lillasyster Jossan är sjuk. Allvarligt sjuk. Men det går det knappt att skriva om.

Herta Donner lyfter med sina illustrationer fram både humorn och svärtan i Mitt idiotiska liv, en dagbok fylld av familjerelationer, vänskap och ensamhet, och en 11-årings tankar om vad som sist och slutligen är viktigt på riktigt.
 

Recensioner

Med en närvaro som känns sällsynt äkta beskriver Lillsund Botéus Julias skolvardag med samma genuina känsla som det fruktansvärda som pågår där hemma. Det här är inget annat än en alldeles mästerlig barnboksdebut, och jag får flera gånger dubbelkolla att Lillsund Botéus faktiskt inte har gett ut andra böcker till vardags jobbar hon som jurist. Julia känns som en person som kunde bo någonstans i ens eget grannskap. Dagbokstexten kunde inte kännas mer på riktigt med en elvaårings typiska listor och funderingar som hastigt pendlar från det ena ämnet till det andra allt med samma akuta viktighetsgrad.
Lotta Green, Svenska Yle

Mitt idiotiska liv
E-bok Hårda pärmar

15.00 € 22.00 €

Köp