Alfred Backa

Överlevnadshandbok för finlandssvenskar

Köp en bok, rädda en finlandssvensk!

Alfred Backa är tillbaka efter succén med boken Finland hundranånting! Nu får vi följa en ljusskygg professor på en resa genom Svenskfinland. Resan går från Kokkola i norr via Pyttis i öster till Svenskfinlands paradis, Åland. Med Folkhälsans ökända Vår hustavla från 1921 som utgångspunkt försöker professorn hitta levnadsregler för den moderna finlandssvensken. Han ger råd och vägledning om allt från motion till reproduktion och erbjuder ett enkelt test som ger svaret på frågan: Är mitt barn finlandssvenskt?
 
I jakten på finlandssvenskhetens kärna får alla i vår ankdamm sig en släng av sleven. Fakta möter fördomar när vi undervisas om Vörås raggare och pensionärer, Vasas vittu- respektive satanbälte och Ekenäs som dödens väntrum. För att inte tala om den billigare versionen av Ekenäs: Lovisa.
 
Definitionen av en god finlandssvensk ringas in mer och mer och ingen går säker i denna avhandling. Följ med på en humoristisk resa genom Svenskfinland och få livsviktig information om vår folkstam!
 

Recensioner

Underfundig humor med sting i Backas bok
Överlevnadshandbok för finlandssvenskar är synnerligen underhållande. alfred backa bjuder på kluriga formuleringar, överraskande vändningar och trevliga nålsting.
Först när läsningen är klar slår det mig att jag suttit med ett leende på läpparna hela tiden, ackompanjerat av ett lågmält fnittrande. Omgivningen frågar vad jag flinar åt. Svarar att jag absolut inte flinar utan fröjdar mig åt det jag läser. [...]
Det Alfred Backa bjuder på kan verka spontant utkastat, men tryckt spontanitet bygger på gedigen planering, mycken eftertänksamhet och enveten bearbetning. Backas handbok för finlandssvenskar är ytterst genomarbetad läsning.
Bertel Nygård, Vasabladet
 

Som helhet är boken rolig och typisk för sin författare, det finns många avsnitt som lyser starkt och tränar läsarens skrattmuskler.
Den mycket välgjorda efterforskningen är även en tung merit för boken, och borgar för att finlandssvenskar över hela Svenskfinland ska kunna känna igen sig och njuta av boken.
Lisa, Lindell, Österbottens Tidning
 

Överlevnadshandbok för finlandssvenskar Provläs

10.00 € 28.00 €

Köp