Anna Gullichsen (text) & Cara Knuutinen (bild)

Saga Blom

Saga Blom har fått en egen webbplats

På somrarna bor Saga Blom i farmors sandfärgade hus mitt i en stor trädgård. Farfar, som nu är död, var trädgårdsmästare, och tillsammans förvaltar Saga och farmor hans arv. Farmor heter Simone och är fransyska. Hon odlar växter som är vanliga vid Medelhavet, och kallar Saga för ma chérie och ma petite. En dag när farmor tar sig sin dagliga lur på verandan träffar Saga på en mystisk figur i trädgården. Det är grengubben Pyrus Communis som blir Sagas vän och lärare i trädgårdsskötsel.

Saga Blom är en bok om en liten flicka och hennes farmor som samtidigt innehåller mycket information om trädgårdsväxter och -skötsel, en liten fransk ordlista samt recept på lökpaj och päronmarmelad. Cara-Maria Knuutinens bilder är förtjusande vackra och frodiga, närmast Elsa Beskowska.

"Farmor Simone gäspar. "Jag ska gå och ta igen mig på verandan ett tag, ma petite", säger hon. Saga förstår att det är dags för farmors tupplur. Men en sak vill hon först veta.

"Känner du någon Pyrus?", undrar Saga.

"Oui, ma chérie! Pyrus, farfars gamla päronträd som blåste omkull samma höst som han dog. Pyrus är det latinska namnet för päron".

"Jag vet",säger Saga. "Latin är ett vetenskapligt språk. Riddarsporre heter Delphinium. Tusensköna heter Bellis."

"Saga, ma petite", utropar farmor Simone förvånat. "Har du blivit en liten trädgårdsmästare? Och så fin du är i farfars hatt."

Recensioner

Ett barn som tycker om att påta i trädgården och lära sig odla är den ideala läsaren av denna charmiga bilderbok på gränsen till faktabok. ... Blommorna är naturtroget prunkande och uppslagen är härligt somriga.

Anne-Marie Karlsson, BTJ

Det är en vacker och stämningsfull bok ... Akvarellerna i boken är både romantiskt sagoskimrande och fint faktamässigt målade när det gäller de olika växterna i trädgården.

Marianne Petrén, BTJ

Det är en gullig och vacker saga, med underbara färger och härligt trädgårdsmys. Ett Elsa Beskovskt skimmer vilar över sidorna.

Anna-Maria Nordman, Vasabladet

Saga Blom är en både vardagsnära och sagolik berättelse, som väcker barnets intresse för trädgården.

Cara-Maria Knuutinens illustrationer för berättelsen ett steg vidare än texten. Trädgårdens blommor är underbart vackra och samtidigt korrekt målade och lätta att känna igen.

Iris Backlund, Östra Nyland

Boken om Saga Blom är väldigt vacker. Det är ren njutning att ta del av Cara-Maria Knuutinens Elsa Beskow-liknande illustrationer, som är både mustiga och eleganta på samma gång.

Pernilla Nylund, Jakobstads Tidning

Vi rör oss i gränslandet mellan barnbok, faktabok och blomstermanual, mellan poetiskt klingande flora och nyttig kunskap.

Boken kan användas både som högläsningsbok och diskussionsunderlag, och intresserar nog också de barn som kan läsa själva.

Philip Teir, Hufvudstadsbladet

Saga Blom
Slutsåld