Annika Luther

Annika Luther är född i Helsingfors år 1958. Hon är biolog till utbildningen och arbetar som lektor i biologi, geografi och humanekologi vid Tölö gymnasium. Hon är gift och har åtta barn. Hon har översatt facklitteratur och läroböcker, skrivit artiklar, recensioner, tre romaner, sex ungdomsromaner och medverkat i en historiebok och en kokbok.

Hon tycker om att starta nya saker men lyckas aldrig hålla ordning ens i en bordslåda. Hennes kärlek till trädgårdsskötsel är inte besvarad. En dag ska hon se Kamtjatkas björnar och vulkaner.

 
Pris

Brev till världens ände nominerades till Finlandia Junior 2008 med motiveringen:

Boken är stark till sin struktur och dramaturgi och beskriver skickligt vänskapen mellan två pojkar samt mindervärdeskomplex och avundsjuka, som leder till nästan oåterkalleliga handlingar. Resultatet är en spännande och mångbottnad beskrivning av en tonårings inre värld. En beskrivning som fängslar och inte räds mörkare nyanser. Boken utmanar läsarens uppfattningar om sann vänskap, som utstår också påfrestande perioder och livssituationer. Den fängslande berättelsen för läsaren till brytningsskedet mellan barndom och vuxenliv där unga balanserar mellan felaktiga och rätta val och tvingas konfrontera följderna av sina egna handlingar.

Romanen belönades med Topeliuspriset 2008 med motiveringen:

En fin beskrivning av två pojkars komplicerade vänskap. De ungas röst och vår tids teman stiger fram i texten utan onödiga understrykningar.

Intrigen, som omges av en fängslande ramberättelse, bygger upp en spänning i relationerna mellan bokens personer. Slutligen får konflikterna en befogad, men samtidigt överraskande lösning.

 

SLS belönade Brev till världens ände med motiveringen: Boken berättar om mobbning, avundsjuka, hämnd och skam, men också om möjligheten till försoning och växt. Språkdräkten varierar det tragiska och antydda med en befriande humor. Annika Luther dirigerar intrigen till ett överraskande slut med dramatisk spänst och inlevelse i unga människors tankevärld.

 

År 2011 nominerades Annika Luthers De hemlösas stad till Topeliuspriset. Motiveringen lyder:

Kulturerna möts i ett Helsingfors täckt av vatten en fartfyllt skriven framtidsvision om år 2035. Vänskap uppstår mellan de uthålliga invandrarna och den purfinska Lilja.

 
Översättningar

Skogen som Gud glömde, IvoriaBrev till världens ändeLärarrummet och Rågen. En spretig historia har översatts till finska och Skogen som Gud glömde också till danska.

 

Annika Luther
Fotograf: Helen Korpak Ladda ner fullstor bild
Helen Korpak

Fotograf:
Helen Korpak