Eva Frantz

Namnet är Eva Frantz. Jag är uppvuxen i Kårböle, en trevlig men icke-spektakulär Helsingforsförort. I dag har jag av någon outgrundlig anledning hamnat i bortersta Esbo tillsammans med en skäggig österbottning och två rufsiga barn. 

Efter gymnasiet skulle jag bli journalist, gärna skjutjärnsvarianten som gick i trenchcoat och skrev avslöjande artiklar strax före deadline på en fågelholks-Mac. Det gick inget vidare med den planen, men istället halkade jag in på Radio Vega där jag nu arbetat i sexton år. Jag har varit programledare för bland annat Radiohuset, Morgonöppet, Nöjesfredag och Vegalistan och refererat Eurovision Song Contest sex gånger. Jag är också tv-programledare för De Eurovisa. 

Jag har bloggat sedan bloggen var bebis. Det gick tidvis riktigt bra, jag har till och med lyckats få två bloggpris! Speciellt glad var jag när läsarna fick rösta fram vinnarna och jag förärades med priset för "Bäst skrivna blogg". Jag har nämligen varit tokig i att skriva ända sedan jag fyllde sida upp och sida ner i mörkblå uppsatshäften i lågstadiet. Att modersmålsläraren frustade till då hon läste mina uppsatser var för mig viktigare än siffran på betyget. Jag ville skriva sådant som underhöll! 

Min första bok påbörjade jag i 8-årsåldern. Jag skulle bli det där underbarnet som skrev en bästsäljare innan hon tappat alla mjölktänder. Det dröjde nästan 30 år innan debutromanen blev färdig, men i alla fall hann jag före nästa omgång av tandlossning. Vackert så, tycker jag. 

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Hjälp, vad svårt! Kan vi återkomma när jag skrivit en tre-fyra böcker till? 
Men ja, jag skriver väldigt mycket utgående från mig själv. Om det inte finns en gnutta av mig i varje karaktär blir det bara märkligt. Några nypor humor ska också alltid finnas med, också när jag skriver om sorgliga och otäcka saker. 

Varför är litteratur viktigt?
Jag anser att litteratur i dag är viktigare än någonsin. Alla former av mediebruk har förändrats under de senaste 20 åren, vi kommunicerar via sociala medier, vi tittar inte på traditionell tv och någonting sådant som dödtid existerar knappt längre eftersom vi alltid kan hala fram vår telefon och rada karameller enligt färg. De där luckorna som vi tidigare kunde ägna åt dagdrömmar och fantasier finns inte längre. Men en sak är oförändrad: det magiska i att låta sig dras med i en riktigt god berättelse. Att själv tvingas måla upp bilder av det som sker i tankarna, att ge sig in i något som kanske kommer att ta flera veckor att ta sig igenom. Litteratur känns som en behaglig och trogen konstant i en tid då utvecklingen går så snabbt att man får hålla i hatten som i berg-och-dalbanan på Borgbacken. 

Utmärkelser och priser
Suomen dekkariseuras Vuoden johtolanka-pris 2019
Nominerad till Tulenkantajapriset 2019
Runeberg Junior-priset 2019
Finlands svenska författareföreningens årets debutantpris 2017
Delat tredje pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! år 2016

Eva Frantz
Fotograf: Marica Rosengård Ladda ner fullstor bild
Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård

Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård