Eva Frantz

Namnet är Eva Frantz. Jag är uppvuxen i Kårböle, en trevlig men icke-spektakulär Helsingforsförort. I dag har jag av någon outgrundlig anledning hamnat i bortersta Esbo tillsammans med en skäggig österbottning och tre rufsiga barn. 

Efter gymnasiet skulle jag bli journalist, gärna skjutjärnsvarianten som gick i trenchcoat och skrev avslöjande artiklar strax före deadline på en fågelholks-Mac. Det gick inget vidare med den planen, men istället halkade jag in på Yle Vega där jag nu arbetat i 20 år. Jag har varit programledare för bland annat Radiohuset, Morgonöppet, Nöjesfredag och Vegalistan och refererat Eurovision Song Contest tio gånger. Jag är också tv-programledare för De Eurovisa. 

Jag har bloggat sedan bloggen var bebis. Det gick tidvis riktigt bra, jag har till och med lyckats få två bloggpris! Speciellt glad var jag när läsarna fick rösta fram vinnarna och jag förärades med priset för "Bäst skrivna blogg". Jag har nämligen varit tokig i att skriva ända sedan jag fyllde sida upp och sida ner i mörkblå uppsatshäften i lågstadiet. Att modersmålsläraren frustade till då hon läste mina uppsatser var för mig viktigare än siffran på betyget. Jag ville skriva sådant som underhöll! 

Min första bok påbörjade jag i 8-årsåldern. Jag skulle bli det där underbarnet som skrev en bästsäljare innan hon tappat alla mjölktänder. Det dröjde nästan 30 år innan debutromanen blev färdig, men i alla fall hann jag före nästa omgång av tandlossning. Vackert så, tycker jag. 

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Det ska vara spännande och underhållande, annars får det vara. Jag får ofta frågan om jag medvetet skriver feministiska böcker, men det gör jag inte. Feminismen kommer med av bara farten när jag beskriver sådant jag tycker är viktigt eller intressant. 
Humor finns alltid med på något hörn. 

Varför är litteratur viktigt?
Jag anser att litteratur i dag är viktigare än någonsin. Alla former av mediebruk har förändrats under de senaste 20 åren, vi kommunicerar via sociala medier, vi tittar inte på traditionell tv och någonting sådant som dödtid existerar knappt längre eftersom vi alltid kan hala fram vår telefon och rada karameller enligt färg. De där luckorna som vi tidigare kunde ägna åt dagdrömmar och fantasier finns inte längre. Men en sak är oförändrad: det magiska i att låta sig dras med i en riktigt god berättelse. Att själv tvingas måla upp bilder av det som sker i tankarna, att ge sig in i något som kanske kommer att ta flera veckor att ta sig igenom. Litteratur känns som en behaglig och trogen konstant i en tid då utvecklingen går så snabbt att man får hålla i hatten som i berg-och-dalbanan på Borgbacken. 

Översättningar
Hallonbacken utkommer som Raspberry Hill på det internationella förlaget Pushkin Press
Alla Frantz böcker har översatts till finska och ges ut av Kustantamo S&S

Utmärkelser och priser
Suomen dekkariseuras Vuoden johtolanka-pris 2019
Nominerad till Tulenkantajapriset 2019
Runeberg Junior-priset 2019
Finlands svenska författareföreningens årets debutantpris 2017
Delat tredje pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! år 2016

Eva Frantz
Fotograf: Marica Rosengård Ladda ner fullstor bild
Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård

Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård

Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård

Marica Rosengård

Fotograf:
Marica Rosengård