Katarina von Numers-Ekman

Katarina von Numers-Ekman (f.1973) är filosofie magister i nordisk litteratur. Hon har en bakgrund som modersmålslärare, verkade som finlandssvensk läsambassadör åren 2014-2017 och jobbar med utbildningsfrågor på Svenska kulturfonden. Hon är också kolumnist för KSF Media. Katarina von Numers-Ekman deltog i skrivarkursen Litterärt skapande vid Åbo Akademi 2001-2003. 

 

Jag har sysslat länge med skrivande och gått många skrivarkurser och också skrivit i olika genrer. Att jag sedan kommit att skriva mest för barn har att göra med att jag fick egna och genom dem steg in på nytt i barnlitteraturens fantastiska värld. Jag testar ofta texter på mina tre barn och får värdefull respons av dem. Med mellanåldersboken Singer, som utspelar sig i den fiktiva västnyländska byn Braxå, har jag fått göra författarbesök i många finlandssvenska skolor. Där har jag mött lågstadiebarn som tyckt mycket om att få läsa om barn som talar som de själva gör och rör sig i miljöer som är bekanta. Det är de finlandssvenska unga läsarna inte bortskämda med.

 
Vad är kärnan i ditt författarskap?

Vemod och skratt som smälter samman.

 

Varför är litteratur viktigt?

Genom att läsa litteratur kan man förstå precis vad som helst på ett alldeles nytt sätt.

Pris 

Konrad och Kornelia nominerades till Finlandia Junior-priset 2010 Konrad och Kornelia berättar vackert och empatiskt om den moderna människan i en modern miljö. Boken berättar om viljan att känna sig trygg intill en annan människa, om viljan att ha någon att dela vardagen med, om viljan att tillsammans göra vardagen till fest."

Andra pris i Schildts barnbokstävling 2009-2010.

Första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen 2008 för diktsviten Som en februarifjäril. Prismotivering: För språkligt stringenta och elegiskt skimrande dikter som väver samman tidens förflyktighet och minnets beständighet.

 

 

Översättningar

Konrad och Kornelia har översatts till finska, danska och serbiska.

 

Katarina von Numers-Ekman
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild