Tips på böcker till mors dag: spänning, romantik och livsöden


Tips på böcker till mors dag.

Letar du efter en extra betydelsefull present till mors dag? Då är det kanske en bok du ska satsa på! Vi har allt från biografier och poesi som berör, till spännande och tankeväckande historiska romaner. Bland favoriterna hittar du bland annat nyutgåvan av Stormskärs Maja.

En bok är inte bara en bok: det är en lässtund, en paus i vardagen och möjligheten att resa och uppleva en annan verklighet för en stund. Här vi samlat alla våra tips på böcker till mors dag – eller annars när du vill skämma bort mammorna i ditt liv. Passa dessutom på att fynda böckerna till kampanjpris!

Våra bästa tips på böcker till mors dag 2024

Romaner till historieintresserade mamman

För den som gillar historiska romaner rekommenderar vi nyutgåvan av Stormskärs Maja, skriven av den åländska författaren Anni Blomqvist. Samlingsvolymen innehåller alla fem böcker, som utgavs år 1968–1973. I januari hade också Tiina Lymis filmatisering av boken premiär. Berättelsen följer Maja och Jannes vardag i den karga ytterskärgården under 1800-talet – med sorger, stormar och missväxt som ständigt lägger sig i deras planer. Det är en kärlekshistoria, som ger en levande bild av gångna tider.

Biografier med intressanta livsöden

Gillar din mamma memoarer och biografier? Då kunde Agneta Rahikainens Edith Södergran. Stjärnfångerskan vara något för henne! Raihkanen är idag den ledande experten på Södergrans liv och verk, och här berättar hon om poetens fascinerande levnadsöde. Världen badar i blod, skrev Södergran, och hennes korta liv sammanfaller med stora krig och revolutioner som gjorde avtryck i hennes poesi. Hon påverkades av många av tidens stora idéer, och tog intryck av avantgardismen i Ryssland och på kontinenten. Av allt detta skapade hon något som var både banbrytande och helt och hållet hennes eget.

Poesi som berör

En favorit bland poesiälskare är Edith Södergran. Världen är min. Agneta Rahikainen och Eira Sillanpää har valt de mest spännande av Södergrans fotografier och parat ihop dem med ett urval av hennes poesi. Där ingår de mest ikoniska dikterna, från Dagen svalnar till Landet som icke är, men också mer okända dikter. Resultatet är en fascinerande helhet där dikter och fotografier belyser varandra, och nytt ljus kastas också över Edith Södergrans liv och gärning.

Facklitteratur för allätaren

Lyssnar din mamma på radioprogrammet Naturväktarna? Eller är hon bara annars intresserad av djur och natur? I fackboken Naturväktarna, av Tove Virta och Herta Donner, har man samlat de intressantaste frågorna som kommit in till radioprogrammet under fem decennier. Virta har också intervjuat människorna bakom programmet och lyfter i personporträtt fram såväl experter som programledare. Donner står för illustrationerna av djur och natur som diskuteras, och människorna bakom de välkända radiorösterna.