Tove Virta & Herta Donner

Naturväktarna

De bästa frågorna och svaren från allas vår radiofavorit

Kan älgar anfalla människor? Kan ormar klättra? Ska fågelholken städas? Vilken insekt sticker värst?

Under mer än fem decennier har lyssnarnas frågor till Naturväktarna varit av många slag. Och experterna i Svenskfinlands mest älskade radioprogram har nästan alltid kunnat ge ett svar. I den här boken har vi samlat de intressantaste frågorna och svaren. Här finns också berättelsen om hur programmet kom till och hur det utvecklats sedan starten 1971.

Tove Virta har intervjuat människorna bakom radioprogrammet och lyfter i personporträtt fram såväl experter som programledare. Herta Donner har illustrerat djur och natur som diskuteras, och människorna bakom de välkända radiorösterna. Naturväktarnas kungstanke sedan starten har varit att värna om naturen och dess mångfald. Den tanken är ständigt aktuell, och blir bara viktigare med åren.

Med personporträtt av många älskade programledare och experter, bland andra: Rolf Grönblom, Harry Krogerus, Göran Bergman, Björn Federley, Bo Ekstam, Anders Albrecht, Camilla Mimma Ekblad och Joakim Jocke Lax.

 

Recensioner

Boken är en kombination av programhistoria och personporträtt, varvat med en uppsjö av lyssnarfrågor med koncisa svar från otaliga sändningar. Tove Virta beskriver i förordet boken som en dos naturkunskap i lättillgänglig form, med glimten i ögat.
Den beskrivningen ringar väl in lyssnarfrågorna och svaren, men annars är den för anspråkslös. Författarens personporträtt på kända programledare och expertprofiler från flera årtionden utgör själva behållningen.
Intervjuerna visar framför allt vilken passion och nyfikenhet som drivit experterna sedan barnsben. 
[...] lättläst och medryckande perfekt sommarläsning för alla som lyssnat till programmet. Och vem har nu inte det.
Peter Buchert, Hufvudstadsbladet

Intervjuerna med Anders Albrecht, Hans Hästbacka, Jörgen Palmgren och Mimma Ekblad är livfulla och inkännande. Personligheterna träder fram, inte minst deras fascination inför, ja närmast besatthet av, den natur som vi alla ingår i. Framför allt berikas texten genom deras iver att förmedla den stora kunskap de besitter. [...] En annan av bokens stora behållningar är Herta Donners alldeles underbara teckningar som på ett elegant vis harmoniserar bokens bildmaterial och samtidigt tillför ett värde som med glans kommer att motstå tidens vassa tänder.

Ika Österblad, Vasabladet

Boken Naturväktarna är en skatt för den naturintresserade, liksom programmet och naturen i sig. [...] Att alla bilder i boken är tecknade illustrationer, även bilderna av programledarna, skapar en levande stämning.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Naturväktarna

26.00 €

Köp