Agneta Rahikainen

Edith Södergran. Stjärnfångerskan

Hundra år sedan Södergran dog - Länge leve Edith!

Hundra år har förflutit sedan Edith Södergran (1892-1923) dog, men hennes position som en av den svenskspråkiga litteraturens giganter blir bara starkare. Hennes poesi upptäcks av ständigt nya generationer, och intresset för hennes liv är enormt.

Agneta Rahikainen har forskat i Södergrans liv i trettio år, och är idag den ledande experten på ämnet. Edith Södergran. Stjärnfångerskan är berättelsen om Södergrans fascinerande levnadsöde, från uppväxten i Sankt Petersburg, via sanatorievistelserna utomlands, till Raivola i Karelen där hon dog trettioett år gammal. Världen badar i blod, skrev Södergran, och hennes korta liv sammanfaller med stora krig och revolutioner som gjorde avtryck i hennes poesi. Hon påverkades av många av tidens stora idéer, och tog intryck av avantgardismen i Ryssland och på kontinenten. Av allt detta skapade hon något som var både banbrytande och helt och hållet hennes eget.

Mytbildningen kring Södergran har varit stark, och ofta ganska ensidig. I Edith Södergran. Stjärnfångerskan är myten krossad, och fram träder bilden av en genialisk poet, men också av en människa av kött och blod.
 

Recensioner

Det är en givande bok Agneta Rahikainen har skrivit för den som vill lära känna både Edith Södergrans författarskap och Edith Södergran själv bättre. Det är hon värd. Boken ger en mer varierad version än den tidigare, allmänna bilden av poeten.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Agneta Rahikainen skildrar med stor effektivitet och eminent kunnande den revolutionerande poetens liv och verk i den komprimerade biografin Edith Södergran. Stjärnfångerskan.
Håkan Möller, Hufvudstadsbladet

Edith Södergran. Stjärnfångerskan Provläs
Hårda pärmar E-bok

28.00 €

Köp