Marianne Backlén

Eldfågelns dans

Anna är sjukpensionerad ensamförsörjare och bor i Helsingforsstadsdelen Gräsviken. Hennes karriär som framgångsrik dansare har fått ett abrupt slut, hennes kropp är sliten och värker, det är ont om pengar. Förr var det annat: På sjuttiotalet excellerar Anna inom klassisk balett, övergår till modern dans och turnerar i Europa och Amerika. Hon får också uppleva dilemmat i att som heterosexuell kvinna göra ett intimt och fysiskt arbete bland gay män.
Marianne Backléns nya roman rör sig smidigt i tid och rum och utmanar kronologin: Läsaren ser händelserna som genom ett kalejdoskop, berättarna skiftar. Dansvärldens stora
personligheter kommer till tals - från den slumrande ballerinan Olga Spessivsteva till den legendariske Rudolf Nurejev. Vi får även följa Finska nationalbalettens charmante dansare Kari Karnakoski.
Utanför teatrarnas slutna rum och bortom spegeln i dansstudion pågår ständiga politiska omvälvningar: ryska revolutionen, Stalineran, kalla kriget och konflikten i Mellanöstern.
 
Eldfågelns dans är en hyllning till alla kända och mindre kända
dansare och koreografer.
 
En läcker roman om begär och smärta i eggande dansmiljö.
 
Utkommer också på finska på Schildts.
 
Pressröster:

 
"En omfattande allmänbildning samsas med både en konstnärlig klarsyn och en politisk insikt som ger de mer sublima konstnärliga och existentiella frågeställningarna märg, rytm och substans."
Kaj Hedman, Vasabladet

Eldfågelns dans
Slutsåld