Henrika Andersson

Emma Gloria – Med lust och fägring stor

Emma Gloria har blivit 18 år och skrivit studenten. I studentgåva får hon en egen etta att bo i och hon börjar sommarjobba på ett café. Nu borde den ljusnande framtid vara här. Men det är så svårt att komma ifrån det förflutna, både det hemska och det härliga. Någon har satt ut förnedrande bilder av Emma på Facebook och de bara rullar på i hennes skalle. Någon har svikit henne så illa som man bara kan bli sviken. Och hur ska man överleva när man verkligen varit kär?

Den tredje boken om Emma Gloria är nästan en vuxenbok, för Emma Gloria är nu nästan vuxen. Sexualiteten, utsattheten som lyfts till helt andra höjder på internet, misstag som inte tillåts falla i glömska. Lyckligtvis fladdrar bästa väninnan/nattfjärilen Kata förbi, åtminstone ibland. Nu gäller det för Emma Gloria att överleva tonåren och gå vidare. Kanske det svåraste som finns, när man samtidigt längtar tillbaka.

Recensioner

Emma är en gestalt som är lätt att ta till sig och som följer med läsaren långt efter sista sidan. ... Som helhet är böckerna en lyhörd skildring av ett nutida tonårsliv med nedslag i avgörande kriser.

Marie Louise Lindell, BTJ

Ungdomslitteratur som allra bäst

... en utomordentligt välskriven och medryckande berättelse.

Måns Broo, Åbo Underrättelser

Resultatet är en roman rik på allvar och humor som förtjänar en bred läskrets. ...

Emma Gloria-sviten är böcker att växa upp med och återvända till. Flickuppväxt-trilogin avslutar Andersson med bravur.

Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Vi som följt Emma Gloria genom tre kloka böcker kommer att sakna henne - men hon finns ju kvar inom pärmarna. Klassupplaga rekommenderas!

Pia Ingström, Bokextra/Hufvudstadsbladet

Henrika Anderssons språk är en lummig koja att gömma sig i, med alldeles egna nyord och finurliga konstruktioner. ...

Det allra bästa med Emma Gloria är den egna, personliga röst som Andersson ger henne. Det är länge sedan jag blivit så övertygad om en bok skriven för och om ungdomar, här är tilltalet uppriktigt och tematiken djärv. ...

Och Emma Gloria som karaktär utvecklas hela tiden ... Emma Gloria lyssnar på sitt eget omdöme och vågar vara arg och ledsen. Det är mer än de flesta vuxna.

Jenny Wikström, Kulturtimmen

"Emma Gloria med lust och fägring stor" avslutar Henrika Anderssons trilogi om Emma Gloria. Avslutningen sker med flaggan i topp ...

... en bok som är starkt knuten till vår tid just nu genom Facebookkommunikation och citerade låttexter samtidigt som den fångar in ett evigt aktuellt tema.

Erika Rönngård, Vasabladet

Det är alltid trevligt med författare som vågar ta steget och skildra ämnen som hittills varit lite tabubelagda, åtminstone i ungdomslitteratur. Henrika Andersson tar med sin Emma Gloria ett jättekliv i rätt riktning.

Rebecca Finnberg, Västra Nyland

Henrika Anderssons avslutande del av den välskrivna Emma-Gloria sviten, Emma-Gloria med lust och fägring stor, är en fin skildring av flickuppväxt i huvudstadsinramning. Utanförskap och frigörelse gestaltat med Anderssons sköna berättarstämma gör romanen till en rik läsupplevelse.

Mia Österlund, Skarven (blogg)

Emma Gloria – Med lust och fägring stor
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld