Thomas Wulff

En hjälte för vår tid

Fragment, incidenter och andra fantasier ur Ivarlassys liv

En hjälte för vår tid handlar om en bortglömd finlandssvensk med dubbelidentitet. Ivarlassy föds under slutet av 1800-talet i Baku, där han lever sina första tio år tills föräldrarna bestämmer sig för att skicka honom till Helsingfors för att inleda sin läroverksgång.

Loven tillbringas dock i Azerbajdjan och tidigt kommer Ivarlassy att intressera sig för islam och den muslimska kulturen.

Huvudstaden Baku är den här tiden ett centrum för oljeindustrin med Nobel-bolagen som en framgångsrik aktör. I jämförelse känns Helsingfors för Ivarlassy som en sömnig småstad i fel ända av det ryska riket.

Men Helsingfors är också en fristad för tidens ryska revolutionärer och Ivarlassy dras snart in i kretsar som har störtandet av tsaren och Finlands frihet som första punkt på programmet. Han blir invigd i Eugen Schaumans planer att mörda generalguvernör Bobrikov, men har också kontakt med en konkurrerande mordgrupp, inte lika beslutsam visar det sig.

Andra historiska gestalter som möter oss är Lenin och Stalin. Deras förhållande skärskådas, hur ska Lenin besvara Stalins ögonblinkning när han stiger ner från podiet efter att ha hållit ett brandtal för revolutionen är det korrekt med en blinkning tillbaka, eller borde han leverera en stillsam nick?

I Thomas Wulffs stora roman om finländskt och ryskt sekelskifte varvas historisk kunskap med humor och spänning. Allt är kanske inte helt och hållet sant, men allt är inte heller osant.

Första fristående delen av en planerad trilogi.

Recensioner

... är det något som Wulff ägnar sig åt i sin bok är det att just att beträda skrönans väg, att ägna sig åt ett fabulerande som nästan inte vet av några gränser och att dessutom leka med uttrycksmedlen, underhålla och ha sig i en suverän behärskning av uttrycksmedlen. Vad han skrivit är en i hög grad skickligt komponerad och välgjord berättelse, där själva formen är det kanske allra viktigaste. Med hjälp av en från filmen lånad klippteknik sätter han sig över sådana futtiga begränsningar som har med rum och tid att göra. Thomas Wulff är inte knusslig med någonting i denna med en stor portion självsvåld skrivna prosabok.

Bo-Ingvar Kollberg, Uppsala Nya Tidning

En hjälte för vår tid
Slutsåld