Henrika Andersson

En skärva av själen

Existentiell fantasy om en modig flicka med mörka hemligheter

Muriels lillebror Ben är allvarligt sjuk. Familjen har flyttat till en by i Frankrike, där Ben behandlas på Kliniken. Mellan syskonen löper starka band, så starka att Muriel kan gå in i Bens medvetande och hjälpa honom när det är som värst.
I byn träffar Muriel Luc, en övergiven trashank som blir hennes första kärlek. För Lucs skull blir Muriel en annan, Julia, som har röd spets-bh och alltid bär hans guldkedja kring handleden. Kärleken är kittlande och farlig. Men Luc bär på en hemlighet som håller på att knäcka honom.
De behöver varandra, men på olika villkor. Demoner och ljus kämpar om utrymme, tills ingen återvändo finns. I hopp om att hjälpa sin lillebror, dras Muriel ner i det svarta.
En andlöst spännande och otäck, men också öm och lustfylld roman om utsatta barn, gränslösa syskonrelationer och lojalitet. Kan man rädda en annan? Hur farliga är våra inre demoner? Hur djupt i en annans smärta kan du gå?

En skärva av själen belönades av Svenska litteratursällskapet år 2015 med motiveringen:
Berättelsen skär rätt in i femtonåringens värld, med en tonsäkerhet och trovärdighet som imponerar, och med en självklar förankring i såväl fysiska och konkreta detaljer som sammanhang. Det magiska tänkandet är ständigt närvarande, men magin är en farlig lekkamrat för ett utsatt barn. Mästerlig ambivalens samtidigt livsbejakande och livshotande.

Den finlandssvenska läsambassadören har arbetat fram ett material för hur man kan arbeta med boken i högstadiet och gymnasiet. Bli inspirerad här.

Recensioner

Njutbar bladvändare
Meningarna är korta, likaså kapitlen, vilket på ett ytterst elegant sätt skapar ett lässug som gör boken svår att lägga ifrån sig. Efter avslutad läsning vet jag ett säkert. Jag vill ha mer.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet
 
Andersson balanserar inslagen av realism och mystik på ett förtjänstfullt sätt vilket bildar en trovärdig och djupsinnig helhet.

Rebecca Finnberg, Västra Nyland

 

I En skärva av själen har Andersson lyckats förena högklassig litteratur med disponibilitet, vilket minsann är en bragd. Och det bästa av allt är att fler böcker är på gång.

Johanna Fagerström, Vasabladet

 
en riktig bladvändare som ger ett hjärtskärande svar på frågan om hur mycket vi är beredda att offra för att rädda någon som vi älskar

Jessica Poikkijoki, Österbottens Tidning

På en avskalad prosa, i korta, förtätade scener skapar Andersson en roman med djup och sug som är trogen både flickvarats myckenhet och det effektiva berättandets krav på koncentration.
Freja Rudels, Ny Tid

 

En skärva av själen Provläs
Hårda pärmar E-bok
Slutsåld