Amanda Chanfreau & Sofia Chanfreau

Giraffens hjärta är ovanligt stort

Vinnare av Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2022 Nominerad till Runeberg Junior -priset 2023

Det är lurigt, det där hjärtat. Var glad att du inte är en bläckfisk, de har tre stycken!
Är det sant?
Ja, visst är det sant! Egentligen är det ganska praktiskt, för
har man tre hjärtan kan de turas om att vara brustna och läka. Bläckfiskar måste vara väldigt lyckliga djur.

Vega är tio år och bor på Giraffön tillsammans med Pappa. Allt är som vanligt i Vegas liv, alltså rätt så ovanligt. Hon ser saker som ingen annan ser, bland annat fantasidjur som håller henne sällskap i vardagen. I badrummet bor en grizzlybjörn med pälsen full av skummigt schampo och på skolvägen finns både asfaltsbävern Atle och övergångszebran Zacharias.

Vega har aldrig träffat sin mamma, och när hon frågar Pappa och morfar Hektor talar de i gåtor. När Pappa dessutom skaffar sig en kylig flickvän, samtidigt som Vega får en oväntad brevvän, ger sig Vega ut på äventyr för att leta reda på sin mamma.

Giraffens hjärta är ovanligt stort är magisk realism om längtan efter en familj och efter att bli sedd och älskad för den man är. Det är en berättelse för bokslukaråldern som också passar som högläsningsbok för yngre barn.
 

Recensioner

Tillsammans har de skapat en fantasieggande bok vars fantasifoster når långt ut över bokens sidor. För vem vill inte ha en bil som producerar blåbärsmuffins istället för avgaser? Detta är en lekfull och skojfrisk berättelse med ett djupt allvar , som för tankarna till författare som Shaun Tan och Tormod Haugen.
Helhetsbetyg: 5.
Helena Andréasson, BTJ
 

Redan pärmbilden är en fullträff som på pricken fångar det kittlande härliga och kusliga hos Vegas magiska värld.[...] Sofia Chanfreaus du-tilltal lämpar sig väl för högläsning och boken har potential att tilltala en bred åldersgrupp. [...] Spännande glidningar mellan fantasi och verklighet lämnas klokt nog vidöppna: som att Hektors vitklädda agenter möjligtvis är hans hemvårdare. Övärld och fastland antyds därtill vara förankrade i ett åländskt sammanhang (varifrån bokens båda upphovspersoner härstammar). Vegas saknad och längtan efter mamman utgör äventyrets nerv och ger den stundtals dråpliga berättelsen tyngd. Det är en charmig debut med hjärtat på rätta stället.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadsbladet

Text och bilder i boken kompletterar varandra fint och bildar en magisk realism. De detaljrika bilderna av Amanda Chanfreu är omsorgsfullt gjorda. Speciellt skuggningarna bidrar till den magiska stämningen. Hela boken andas kreativitet och humor saknas inte heller.
Boken kräver dock tid och engagemang av läsaren. Förhoppningsvis hittar dagens barn och vuxna det tålamod som behövs för att gå in i bokens text- och bildvärldar, och upptäcker och upplever därmed allt som boken har att bjuda på. Både text och bild tar läsaren ut på en svindlande resa, där gränsen mellan fantasi och verklighet suddas ut. Boken inspirerar att se på tillvaron med förundran och öppenhet, vilket i bästa fall leder till fördjupning. Den är en välkommen motvikt till det ytliga och snabba, som långt präglar dagens värld. [...] Det skulle inte förvåna mig om Giraffens hjärta är ovanligt stort blir något av en klassiker.
Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Ja, som nog redan har framgått handlar det om ett fantastiskt äventyr, fullt av magiska djur, maskiner och människor. Realismen och fantastiken glider in i och ut ur varandra och skapar en värld som är såväl igenkännbar som präglad av magisk realism på en och samma gång. [...) Giraffens hjärta ar ovanligt stort fungerar utmärkt som högläsning, och jag är övertygad om att den passar lika bra som egenläsning. "Åh, den var jättebra. Jag längtar redan efter deras nästa bok. Hoppas att de ger ut fler böcker snart", sager sonen Leonard när vi läst klart. Ett mycket gott betyg, således.
Tomi Riitamaa, Nya Åland
 

Illustrationerna är detaljrika och de mörka skuggorna i bilderna ger berättelsen ett mystiskt djup. Redan genom omslaget på boken och från de första bilderna i innerpärmen byggs förväntningarna upp för den magiska resa som systrarna Chanfreau tar med oss på. Denna generationsöverskridande fantasyberättelse lämpar sig för en bred åldersgrupp - alla åldrar kan säkerligen njuta av denna stundvis galna skildring av Giraffön. Om inte av den välskrivna och mångbottnade berättelsen så åtminstone av Amanda Chanfreaus finurligt illustrerade bilder eller de dråpliga fakta om djur som inleder varje nytt kapitel.
Mathilda Londen, Åbo Underrättelser

Det är grizzlybjörnar i badkaret, mammutar i sovrummet och asfaltsbävrar och övergångszebror ute på gatan, men också gummiapor, frydtemblor, gräslingar och humbelkluddar figurer som för tankarna till sådana fabulerandets nestorer som Roald Dahl och Lennart Hellsing. [...] Giraffens hjärta är ovanligt stort öser frejdligt ur en latinamerikansk tradition av magisk realism, det vill säga en konstnärlig strömning som inkorporerar fantastiska inslag som ett naturligt element i en realistisk verklighet. Det märks både textuellt och visuellt, inte minst i tatueringskonstnären Amanda Chanfreaus fantastiskt mångskiktade och detaljerade blyertsillustrationer som är en sömlös del av läsupplevelsen.
Yasmin Nyqvist, lysmasken.net
 

Giraffens hjärta är ovanligt stort
Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau

Fotograf:
Amanda Chanfreau

12.00 € 24.00 €

Köp