Christer Kihlman

Se upp Salige!

"I denna roman har dess författare satsat allt, sin kunskap och sin lidelse, sin kärlek och sitt hat. Svidande och nödvändig är denna vidräkning med det svenska Finland, ett stycke reform och moral, ett vapen och ett skratt: uppror ... Dess befriande ton är sanningen. "

Jörn Donner i BLM

Trygve Söderling tvekar inte i Finlands svenska litteraturhistoria att se Se upp Salige! som startskottet till vårt litterära 1960-tal. Men för dagens läsare är romanens mest riskabla ämnen helt andra än attackerna mot borgerlighetens bastioner - kyrka, välgörenhet, Lucia, den självtillräckliga överklassen i småstaden Lexå - vilka samtiden reagerade på. Lolita-tematiken där den konventionella redaktören Karl-Henrik Randgren faller för den 14-åriga Annika - och radikaliseras av kärlek - vore nog i eldfängdaste laget för författare idag. Men Kihlman skriver helt utan rädsla och moraliserande om huvudpersonens hemliga passion. Randgrens usla beteende mot sin egen tonåriga son var heller inte något de samtida kritikerna fäste sig vid.

Vissa finländare älskade att hata boken. Men "Ett stjärnskott från Svenskfinland" och "Litterärt genombrott" skrev de stora svenska tidningarna, bland annat Olof Lagercrantz i Dagens Nyheter: "Det känns allför ofta i dagens dikt liksom vid de samtal vi för med varandra som vore det i går och i förrgår. Hos Kihlman är det verkligen i dag. Därför denna osäkerhet, denna samvetsnöd, detta trevande i många riktningar, detta prövande."

Se upp Salige! kan läsas för att ge en insyn i en annan tid: det mytologiska 1960-talet. Den kan läsas för att den ger insyn i vår tid. Den kan läsas för Trygve Söderlings nyskrivna efterord. Och den kan läsas för raseriet den är skriven i, som glöder lika starkt efter ett halvt sekel.

Recensioner

Se upp salige! är en förälskningsroman, och de verkliga vändningarna sker inte på intrigens plan, utan på de bråddjup som utgör den mänskliga själen. ...

Till Kihlmans styrkor som författare hör definitivt dialogen, som känns förvånansvärt modern. ...

Kihlmans ärende är inte provokatörens, utan känsloskildrarens. Och det är därför vi fortfarande kan läsa och ha behållning av Se upp salige!

Philip Teir, Hufvudstadsbladet

Se upp Salige!
Slutsåld