Christel Sundqvist

Vonne och Marie

En roman om att duga som yrkeskvinna, mamma och bästa vän

Marie är lyckligt gift, har tre barn och en doktorsavhandling på slutrakan. Hon försöker vara mamma och hustru, sova på nätterna och sköta sin kondition enligt devisen allt löser sig om man tar en löprunda. Ändå oroar hon sig: Blir disputationen ett fiasko, hur mår Ronja som låser in sig med sin cyberflickvän och sina youtube-klipp, äter Tindra för litet och får minstingen Leo tillräcklig uppmärksamhet?
I släkten finns mycket sorg, depression och missbruk. Som barn hällde Marie ut innehållet ur minkpappans otaliga spritflaskor. Kan problem vara ärftliga, stämmer det som psykologen säger: Barn tar över sina föräldrars sorg. Du bär din pappas och mammas sorg. Ronja bär din.
Tillsammans med Vonne minns Marie deras gemensamma ungdom men också barndomen bland stinkande minkhus och saker man inte vågade prata om.

Vonne och Marie handlar om att duga. Om att fortsätta fast man egentligen inte orkar, eller duger mer. En roman om en familj, om kärlek och om vänskapens betydelse.

Recensioner

Romanen är så sorgsen, gripande och berörande att jag läser den med tårarna i ögonen och en klump i halsen. Det är en trovärdig bok och en mycket stark läsupplevelse. Rekommenderas varmt!
Blogg, Bokpool

Sundqvist gestaltar sitt ärende med god skärpa. Är man en människa som alltid ser problemet och oroar sig maximalt kan man rodna av igenkännandets genans när Marie oavbrutet iakttar sina barn med bekymrad blick - ätstörning? för mycket skärmtid?/---/ Berörande är också Sundqvists känslighet för vardagliga situationer med tonåringar, tjafset och irritationen som är som är normala komponenter i familjekärleken.
Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Vonne och Marie skildrar kvinnors kamp och en familj i kris. Christel Sundqvist har skrivit en roman som verkligen duger.
Patrik Back, Vasabladet

Man kan beskriva Vonne och Marie som en slags utvecklingsroman, en genomarbetad gestaltning av hur en kvinna "mitt i livet" är tvungen att hantera alldeles för mycket utan att bryta ihop.
Sofie Stara, Österbottens Tidning

Sundqvist har också skarp blick för drivkrafter och mekanismer på det psykologiska planet såväl som i det sociala spelet.
Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser

Vonne och Marie Provläs
E-bok Hårda pärmar
Slutsåld