Hanna Lundström & Maija Hurme

Rassel, prassel, puss

Vardagligt och förunderligt i en vacker kombination

Rassel prassel puss nominerades till Arvid Lydecken priset 2015 med motiveringen:  
Hanna Lundströms dikter är riktade till nya poesiläsare och svarar exakt på deras behov. Hemmet och dess föremål och naturen och dess fenomen står i centrum; till exempel tandkrämen, dammsugaren, såpbubblorna och den första snön kittlar den lilla och även större läsarens fantasi. Helheten bjuder på humor, känslighet och förträffliga språkbilder.

Varsågod lilla barn, här är din första diktbok. Kryp upp i en varm famn och smaka på orden. Det rasslar och prasslar, det skvalpar och snurrar, visslar och pyser. 
Det är mycket på gång i hemmet: tandkrämen rymmer, dammsugaren hungrar, i skrubben står moppen med gulnande hår. 
Ute sjunger regndroppar i snåren, en såpbubbla har sin lyckostund och man kan hitta smultron och annat som är smått. Då dagen slutar kommer natten:

Ögonen tittar 
på sirliga skuggor
på mönster av mörker
Så svart det ser ut

Men kinden den känner 
att natten är ljummen 
och ögonen litar 
på kinden till slut

Hanna Lundströms poesi för de minsta rör sig varligt i barnets miljöer. Det är vardagligt och förunderligt i en vacker kombination. Maija Hurmes varma och pigga illustrationer hittar samma tonart.

Rassel prassel puss - pedagogiskt material för småbarnsfostran
I ett samarbete mellan Sydkustens landskapsförbund och Folkhälsan har Katarina von Numers-Ekman och Johanna Sallinen skapat ett pedagogiskt material utgående från Hanna Lundströms och Maija Hurmes bok Rassel prassel puss. Poesi för nybörjare
Materialet, vars syfte är att visa hur mångsidigt man kan använda dikter med de yngsta barnen, har testats i daghem och förskolor i pilotkommunerna Ingå och Sjundeå. Nu har det uppdaterats utgående från pedagogernas erfarenheter och idéer och finns att ladda ner gratis här för alla intresserade.

Recensioner

Bättre poesibok får man leta efter. Finurliga, roliga och rörande rim med fina illustrationer. En perfekt nattningsbok.
http://bokhora.se/2015/poesi-for-nyborjare/

Bilderboken är barnets första möte med ordkonst och bildkonst, har litteraturprofessor Lars Furuland sagt. För att påståendet skall hålla streck behövs också nya bilderböcker som håller måttet. Det gör Rassel prassel puss med råge. En riktig pärla för alla små och deras medkännande stora som vill mötas kring språk, bild och bok.
Maria Lassén-Seger, Hufvudstadbladet

Vi blir inte besvikna. Dikterna löper, barnet njuter av orden, rytmen och illustrationerna, livet leker.
Johanna Blåfield, Österbottens Tidning

Rassel, prassel, puss
Maija Hurme

Fotograf:
Maija Hurme

Maija Hurme

Fotograf:
Maija Hurme

Maija Hurme

Fotograf:
Maija Hurme

Maija Hurme

Fotograf:
Maija Hurme

Provläs
Slutsåld