Heidi von Wright

Heidi von Wright debuterade 2003 med den uppmärksammade diktsamlingen skör och spräcklig. von Wright frilansar som kulturskribent och illustratör.
 
Heidi von Wright ägnar sig också åt serieteckning samt bildkonst och har gjort diktfilmer, som kan ses på hennes blogg. På von Wrights blogg framgår också att hon samlar på udda lappar som folk tappat bort. Hon hittar lapparna, ofta inköpslistor, i inköpskorgar eller vid kassan i mataffärer. Att så många bara slänger skräp omkring sig är oroväckande och dokumentationen av dessa blir ett slags installationer och är samtidigt potentiella utgångspunkter för dikter eller noveller.

 
Röster om Heidi von Wrights böcker:

skör och spräcklig är en rasande intressant debutbok. Den presenterar en ung poet som med originalitet och sensitiv förankring i tiden omedelbart verkar beredd att röja sin egen stig genom landskapet.
Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser om skör och spräcklig.

 
Det är kort sagt en modig och fokuserad poesi med stegrad närvarokänsla, enkelt uttryckt i raden: dricker ett glas vatten. nu är nu. Magnus Halldin, Ny Tid om härifrån och ner.

 
Pris

Första pris i Arvid Mörne-tävlingen 2002.

År 2013 belönade Svenska litteratursällskapet von Wright för diktsamlingen delta. "Författaren närmar sig dikten och landskapet rytmiskt, från olika håll. Diktjaget antar skiftande roller, men inbjuder många slags läsare att delta i det allvarsamma spel hon frammanar. Dikterna är intuitiva, träffsäkra och känsliga på ett sympatiskt och opretentiöst sätt."

Årets unga konstnär, pris av Egentliga finlands konstkommission hösten 2013
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021 med samlingen Autofiktiv dikt av Heidi von Wright.

Översättningar

Ett urval dikter översatta till serbiska och publicerade i tidskriften Kvartal 2006 och i Treci Trg 2013.

 

Heidi von Wright
Fotograf: Helen Korpak Ladda ner fullstor bild