Sanna Tahvanainen

Sanna Tahvanainen debuterade som nittonåring med diktsamlingen fostren. Hon har förutom lyrik skrivit kolumner, romaner, skådespel, hörspel och barnböcker. Själv säger hon att hon sitter i diket mellan poesi och prosa och vägrar stiga upp på någondera sidan:

Jag skriver för att gestalta frågor och känslor, människoöden och historiska skeenden, som berör mig så starkt att jag inte kan låta bli att skriva om dem! Litteratur är viktigt för att den ger både tröst och en känsla av mening.

 

 

Pris 

Nominerad till Runeberg Junior-priset 2018 för Kurre Snobb och popcornen (2017)

Pris i Arvid Mörne tävlingen och pris av Svenska litteratursällskapet för blunda!blunda!

År 2014 belönade Svenska litteratursällskapet Sanna Tahvanainen för romanen Bär den som en krona som "på ett egensinnigt, friskt och förutsättningslöst sätt låter läsaren lära känna en kvinna av kött och blod som i historieböckerna stelnat till monumentet drottning Victoria. Tahvanainen skildrar i en färgstark jagform imperieregentens personliga utveckling och hennes behov av mänsklig närhet som flicka, kvinna, maka och mor."

Dröm om drakar nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris år 2016 med motiveringen: 
"Dröm om drakar är en estetiskt eggande bilderbok. Med sin angelägna tematik, som behandlas på ett djupsinnigt och vackert sätt, riktar den sig till en bred krets av läsare som oberoende av vilken ålder de befinner sig i uppskattar en finstämd fläta av ord och bild."
 

Översättningar

Vilja ja valas 2022
Kirsikoita lumessa 2019
Kurre Keikari ja popcornit 2017
Pikkumusta 2016
Lohikäärmeunia 2015
Kuningatar 2013

Silva ja teeastiasto joka otti jalat alleen 2011

 

 

 

 

Sanna Tahvanainen
Fotograf: Fredrika Biström Ladda ner fullstor bild
Fredrika Biström

Fotograf:
Fredrika Biström