Körsbär i snön

5,00 

–83%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
5,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Till alla er som längtar till New York kan jag rekommendera Sanna Tahvanainens roman Körsbär i snön – en roman som handlar om Sylvia Plath och den kvava sommaren 1953 i New York då Plath tillsammans med ett antal andra unga tjejer gavs möjlighet att jobba på modemagasinet Mademoiselle. Det var en sommar då allting ställdes på sin spets, en sommar då livet vred sig kring sin axel och ingenting längre var som förut.

Marit Lindqvist, Svenska Yle

Det råder ingen tvekan om att Tahvanainen lyckats fånga både Plaths privata och poetiska berättarröst med häpnadsväckande träffsäkerhet. Körsbär i snön nästintill parafraserar långa passager ur Glaskupan, men Tahvanainen gör det skickligt, det råder det heller ingen tvekan om.

Emma Juslin, Ny tid

Tahvanainen on taitavasti poiminut Plathin erilaisista teksteistä yksityiskohtia, joilla hänen romaaninsa tarina liitetään kuuluisaan kirjailijaan. /…/ Kielellisesti Tahvanaisen romaani on ansiokas. Kerronta on sujuvaa ja kieli rikasta.

Susanna Karhapää, Helsingin Sanomat

Det är knivskarpt, poetiskt, roligt, sorgligt, och Sylvia själv fångas av en påläst och nyfiken penna.

Linda Skugge, ICA kuriren   

Körsbär i snön är en typ av roman som irriterar många litteraturforskare. Jag fröjdas. Man får fabulera om personer som har levat. Intresset för historien och litteraturen hålls vid liv. Körsbär i snön är stilmedveten litterär underhållning med asfaltsvart botten. För alla som varit unga och ohämmat glamourösa i en storstad.

Anneli Jordahl, Aftonbladet

Körsbär i snön är en berättelse som det vibrerar om. Likt Sylvia Plath är den rik på nyanser, lekfull, sensuell och lockande, porlande som champagne och glittrande som en paljettklänning.

Marit Lindqvist, Svenska Yle

Tahvanainen har skapat ett intressant spänningsfält mellan yta och djup.

Maria Ehrenberg, Blekinge Läns Tidning  

Sanna Tahvanainen skriver oerhört bra, har verkligen lyckats gå under huden och känna med den unga Sylvia Plath, hennes drömmar, ambitioner - och fasor.

Jan-Erik Berglund, Nya Åland

Det är ett porträtt av en ytlig och flärdfull miljö, en som dominerade de Hollywoodfilmer som erövrade världen. Man kan se var den stora överkonsumtionen av lyxvaror har sina rötter och konstatera att i dag kommer en annan typ av unga kvinnor till New York med ett helt annat ärende, som Greta Thunberg och hennes gelikar. Och kalejdoskopet har snurrat rejält och visar helt andra bilder vid sidan av all glamour som fortfarande upprätthålls.

Benita Mattsson-Eklund, Ålandstidningen  

Det är en roman som estetiserar och förför och vidhåller sin rätt att fungera just på det planet.

Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

Här har Tahvanainen hittat ett lite käckt och slängigt idiom, som är helt kongenialt med tiden och sammanhanget hon skildrar.

Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet
Författare
Sanna Tahvanainen

Sanna Tahvanainen är född 1975. Hon växte upp på Kimitoön, men är numera bosatt i Helsingfors. Hon har studerat litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och kvinnovetenskap samt dansk litteratur vid Århus Universitet. Efter debuten 1994 med diktsamlingen fostren har Tahvanainen skrivit både dikter, barnböcker och romaner. För diktsamlingen blunda!blunda! mottog hon

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515249401

Utgivningsår

2019

Format

E-bok, Hårda pärmar, Ljudbok

Sidantal

402

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Sanna Tahvanainen

Uppläsare

Cecilia Paul