Vilja och valen

10,00 

–50%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
10,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Hösten är stormsäsong, egentligen inga ugglor i mossen där, men med de senaste årens extremväder och vilsna ishavsvarelser i minnet är det lätt att associera till klimatförändringen. Porträttet av en bister Vilja som nyss fått bekräftat att valsafarin är inställd är en uppenbar hommage till Greta Thunberg, gul regnrock och allt. Också i den tolkningen förmedlar Tahvanainen och Gårdeler förtröstan till sina läsare. Tiden är visserligen kort men med fantasi är ingenting omöjligt. En stark (och olydig) vilja kan ur djupen mana fram stora visioner och förvandla dem till verklighet.

Ika Österblad, Ny Tid

.

  

Dialogen mellan Vilja och hennes moster flyter på på ett naturligt sätt. Allt behöver inte sägas ut, med hjälp av bilderna kan man ändå enkelt hitta ett sammanhang och antydningar i text och bild öppnar upp för olika tolkningar. Gårdelers bilder är i sin tur fulla av liv och rörelse. Färgerna och miljöerna känns kanske lite kalla ibland - så där som havet i Nordnorge - men på ett sprakande och livfullt sätt. Speciellt valarna och Vilja har gestaltats mycket levande och känslorikt och även i bilderna hittas en varm humor som går hand i hand med texten.

Sofia Sjö, Åbo Underrättelser

Boken, vars text samspelar fint med Gårdelers dels drömska, dels realistiska illustrationer, innehåller liksom en stor del samtidens barn- och ungdomsböcker om djur också en del matnyttiga och "intressanta fakta" om valar. Boken riktar sig främst till åldersgruppen 3-6 år, men funkar även fint för något äldre barn. Undertecknad läste den tillsammans med dottern Edith, 7 år. "Den var jättebra, för Vilja fick ändå se en val till sist", konstaterar Edith, som liksom de flesta barn uppskattar berättelser som är spännande men framför allt sådana med lyckliga slut.

Tomi Riitamaa, Nya Åland
Författare
Sanna Tahvanainen

Sanna Tahvanainen är född 1975. Hon växte upp på Kimitoön, men är numera bosatt i Helsingfors. Hon har studerat litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och kvinnovetenskap samt dansk litteratur vid Århus Universitet. Efter debuten 1994 med diktsamlingen fostren har Tahvanainen skrivit både dikter, barnböcker och romaner. För diktsamlingen blunda!blunda! mottog hon

Läs mer

Illustratör
Emelie Gårdeler

??????När jag var liten hade jag inga planer på att bli konstnär eller illustratör. Mitt stora intresse för pyramiderna i Egypten, och framförallt för mumier, gjorde att drömmen var att bli arkeolog. Detta var inte längre lika intressant när någon berättade att det oftast är små skärvor av krukor som

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515257932

Utgivningsår

2022

Format

Hårda pärmar

Sidantal

32

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Sanna Tahvanainen

Illustratör

Emelie Gårdeler