Karin Erlandsson

Karin Erlandsson (f. 1978) är hemma från Nykarleby och bor i Mariehamn där hon jobbar som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Erlandssons debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Med Pärlfiskaren (2017) vann Erlandsson första pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst!. Den senaste romanen Pojken är en fristående fortsättning på på deckaren Missdåd från 2016.

Hemsida: karinerlandsson.com

Pojken
Boken handlar om: Kajsa och Jonas försöker leva efter att deras mamma blivit mördad. Samtidigt som ett kraftigt snöoväder isolerar staden, hittas brev som legat gömda i många år. Boken är den andra delen i deckarserien om journalisten Sara Kvist.

Vad jag tänkte på då jag skrev boken: Vuxna som med sina egna tillkortakommanden inte ger barnen en möjlighet att vara barn. 

Var jag skrev boken: I ett somrigt Stockholm, medan jag vaktade min brors två katter. 

Kuriosa: Jag njöt av att beskriva tidningsredaktionen och journalisternas personligheter. Och ja - en del är hämtade från verkligheten. 

Pärlfiskaren
Boken handlar om: Miranda är landets skickligaste pärlfiskare. Då drottningen utlyser jakten på ögonstenen bestämmer hon sig för att bli den som hittar den mytomspunna pärlan. Till sällskap får hon den pratsamma Syrsa, och det visar sig att Syrsa kan något som Miranda aldrig tidigare hört talas om. 

Vad jag tänkte på då jag skrev boken: Längtan, och hur bra längtan är eftersom den får oss att sträva efter det vi vill ha. Men också hur lätt längtan förvandlas till ett begär, och att vi då inte längre ser det vi har, utan bara det vi saknar. 

Var jag skrev boken: Hemma, i mitt arbetsrum. Det snöade hela tiden, och snön gnistrade som pärlor då jag tog långa, kalla promenader. 

Kuriosa: Min son, Frans, 12 år, har hjälpt mig med alla fantasinamn i boken. Som ögonstenen, päronmust, dagskata och klämticka (Compresa Compresa på latin).

Pärlfiskaren vann Schildts och Söderströms barnromantävling Berättelsen är bäst!

Missdåd
Boken handlar om: Journalisten Sara Kvist jobbar under midsommarafton då ett kvinnolik hittas. Hon försöker reda ut mordet, samtidigt som hennes pojkvän Robert blir alltmer påstridig. Boken är den första delen i deckarserien om Sara Kvist. 

Vad jag tänkte på då jag skrev boken: Sorg. Mord är tacksamt om man vill skriva om sorg, det finns ju anhöriga till den mördade som sörjer. Efteråt har jag insett att alla bokens karaktär sörjer på något sätt.

Var jag skrev boken: På vår sommarstuga på norra Åland.

Kuriosa: Egentligen skulle jag skriva en bok om ett barn som dog i cancer. Jag skrev den också, parallellt med Missdåd. Om den boken sa min redaktör att den är så sorglig att hon inte kan tänka sig att någon vill läsa den frivilligt. Kanske jag någon gång återkommer till den boken. 

Minkriket
Boken handlar om: Evert är den första i byn att bli minkfarmare och hans son, Lars-Mikael ska en dag ta över. Boken spänner över tre generationer, hundratusentals minkar och ett Nykarleby som inte längre finns. 

Vad jag tänkte på då jag skrev boken: Besvikelser och allt det som man trodde att livet lovade, men som aldrig blev. 

Var jag skrev boken: Hemma, vid köksbordet, iförd en mössa med pälstofs. Jag behövde den mössan för att tänka minktankar. 

Kuriosa: Jag hade aldrig besökt en minkfarm innan jag skrev boken, utan lärde mig allt genom tidningsurklipp. Tack och lov hade jag också en mycket noggrann faktagranskare. 

Sött och nött
Boken handlar om: En bakbok med söta recept och krönikor om loppisfynd. 

Vad jag tänkte på då jag skrev boken: Hur fantastiskt roligt det är att baka. Fast egentligen drömde jag om att skriva färdigt min bok om minkfarmare, och bakningen blev ett sätt för mig att distrahera mig från den stora, stora drömmen att bli författare.

Var jag skrev boken: I köket, jag antecknade recepten på alla lappar och kuvert jag kom över.

Kuriosa: Min man var tvungen att börja med ultralöpning för att kroppen skulle klara av alla provsmakningar.

 
Pris och utmärkelser
Runeberg Junior-priset 2018 för Pärlfiskaren (2017)
Pris av Svenska litteratursällskapet på dess årshögtid 5.2.2018
Vinnare i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! år 2016
Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris år 2015
Första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen år 2012 (dikter)
Tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen, 2002 (dikter)

Översättningar
Saarretut 2018
Helmenkalastaja 2017
Kuolonkielot 2016
Minkkitarha 2014

Karin Erlandsson
Fotograf: Matilda Saul Ladda ner fullstor bild