Hem

10,00 

–67%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
10,00 €
Artikelnr: N/A Kategorier: ,
Recensioner

Konceptet med ett vitt tidspann och en diger historisk kontext kunde lätt bli spretigt och pretentiöst men Erlandsson lyckas med små stilistiska medel skapa en helhet som skimrar likt havet en vindstilla sommardag; de väl valda detaljerna och de realistiska dialogerna glittrar på ytan och därunder finns ett känslomässigt djup. Bland de känslomässiga djup som gestaltas är relationen mellan föräldrar och barn fångade med en särskild skarpsynthet. Den historiska verkligheten må skifta, men känslorna som uppstår i mellanmänskliga förhållanden varierar föga.

Emma Juslin, Ny Tid

Det är en sällsam novellsamling, en ättling till klassiker som Sally Salminens Katrina. Kvinnorna i Hem är inga veka små kvinnoblomster, utan envisa och sega i en karg övärld. Några av novellerna är hisnande starka, som den om Tuula som går i land på Åland för att gifta sig med Bengt.

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Erlandsson kan som få andra skildra förlust och ladda en berättelse med sorgsna undertoner. Berättelsen om Amanda och Hjalmar i Lemland år 1869 och deras son Sven hör till det vackraste och mest hjärtskärande jag läst under året.

Maria Kallio, Vasabladet

.

  

"Människor kommer och går, berg och hav består och Hem är en roman som stannar i minnet. Karin Erlandsson bjuder på stor berättarkonst."  .

Yvonne Granqvist Schultz, Österbottens Tidning

Erlandssons subtilt sammantvinnade berättartrådar, som sträcker sig over årtusendena, är emellertid starka nog att hålla de olika kvinnoodena samman till en helhet som övertygar. Tillsammans med författaren finner läsaren ett hem, ständigt föränderligt och ständigt sig likt, intill ett nordligt innanhav.

Petra Johansson Pirholt, Nya Åland

Jag tror inte Hem kommer lämna någon oberörd. Alla hittar vi våra egna släkthistorier, eller helt enkelt oss själva, representerade i det stora arbete som boken faktiskt är. Och jag blir tårögd under historien om lilla Flör i Finström 1945, med en mamma som försöker hålla ihop sig själv i hjärtskärande saknad efter pappa som är styrman ute på farliga krigshav.

Norah Lång, Ålandstidningen

Och Erlandsson kan skriva. I ”Hem” förenar hon sinnet för konkretion och lokalfärg från Österbotten-romanerna med fantasyberättelsernas magiska skimmer. Hon har verktygen för att göra Åland rättvisa som litteratur. Ålands historia är unik, och ett örike är som en saga i sig. Mellan hav och land, mellan avskurenhet och oändliga farleder, utspelar sig arketypiska kamper som får de mest grundläggande känslorna att framträda. ”Jag kan segla förutan vind. / Jag kan ro utan åror.” heter det i den åländska visan som står som motto för romanen. Efter att ha läst ”Hem” stiger bristen på vind och åror plötsligt fram jämte visans självtillräckliga, närmast övermänskliga jag. De omöjliga, omänskliga villkoren vid vatten blir levande och tydliga i Erlandsson hantering. Det tillför det åländska egensinnet en ny, lite dovare ton. Bakom självtillräckligheten lurar ensamheten, utsattheten och sårbarheten.

Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Hem är en starkt berörande samling texter som spänner över hela känsloregistret. Karin Erlandsson har en förmåga att fånga hela världen i en detalj – att fånga all den längtan och den oro som hjärtat rymmer i en bortvänd rygg eller i ett nyskurat golv. Förutom att Erlandsson i varje enskild text ger uttryck för en inkännande och medkännande syn på människan i all hens enslighet och envetenhet, maktlöshet och målmedvetenhet, ger hon prov på omfattande kunskaper om allt från båtbygge och bakning till åländska dialekter och sjöfartsterminologi.

Marit Lindqvist, Svenska Yle

…det är skönt att bli ledd av Erlandssons säkra grepp, att ta till sig hennes sätt att gestalta historiska händelser ur individperspektiv. Och ofta träffar hon alldeles rätt när hon skall visa hur det känns, särskilt när det känns illa.

Pia Ingström, Hufvudstadsbladet

Boken beskriver noggrant fakta och miljöer, personskildringen är levande och språket är lättillgängligt, men inte stereotypt. Det gör att boken bjuder in många läsare: både de som är intresserade av Ålands (och Östersjöns skärgårdars) historia och de som uppskattar en väl skriven historisk roman.

Ann Öhrberg, BTJ
Författare
Karin Erlandsson

Karin Erlandsson debuterade 2014 med romanen Minkriket och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker i olika genrer och för olika åldrar. Hon är född 1978 i Nykarleby och har en magisterexamen i litteraturvetenskap. Efter studierna arbetade hon som journalist i tretton år innan hon 2018 blev författare på

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515254160

Utgivningsår

2021

Format

E-bok, Hårda pärmar, Ljudbok

Sidantal

272

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Karin Erlandsson

Uppläsare

Andrea Björkholm