Karin Erlandsson
Sött och nött
Basilikarulltårta i bersån? Champagnemuffins eller kanske citronkringlor till eftermiddagsteet? Fläderzabaione eller rabarber- och kanelglass som efterrätt?
Receptsamlingen för sötsugna är fantasifull, fräsch och lockande. Här finns efterrätter, kalasmat och svaret i de där stunderna då det plötsligt behövs nåt gott.
Karin Erlandssons inspirerande texter om sommarbesök på loppmarknader, ställena där hennes idéer tar form, ramar in och får boken att andas varm sommareftermiddag.
JORDGUBBAR MED CITRONKRISP
2 dl valfria, hackade nötter
½ dl havregryn
40 g smör
½ 1 dl råsocker
skalet av en (ekologisk) citron
4 dl skivade jordgubbar
2 dl vispgrädde
Hacka nötterna.
Tvätta citronen och riv av skalet på ett rivjärn (se till att inte få det vita med).
Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt socker, hackade nötter, citronskal och havregryn och bryn under omrörning ett par minuter.
Häll massan på ett bakplåtspapper och låt stelna. Det tar ungefär en timme och kan göras dagen innan om man vill förbereda desserten.
Vispa grädden.
Bryt krispet i grova bitar.
Varva skivade jordgubbar, grädde och citronkrisp i skålar innan servering.
Recensioner
Sött och nött är lika läcker som många av de recept som ingår. ...
Det här är en bok som väcker slumrande lustar.
Lisbeth Rosenback, Vasabladet
Recepten är enkla, men har ändå en liten tvist som gör att det känns fräscha. ...
Det här är en bok att ge bort i present eller behålla själv och ta fram när det vankas saftkalas i bersån eller mingelparty med basilikarulltårta ...
Karin Sandell, Västra Nyland
Sött och nött är som en färgglad blå karamell fylld med smarriga recept med gammaldags känsla och vackra nötta föremål och deras historia. ...
Det finns inte ett enda recept som jag inte skulle vilja testa.
Susan Sandberg-Ek, EOS