Akta dig för att färdas alltför fort

20,00 

Lägsta pris under senaste 30 dagar:
20,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

… en fundersam och ironisk samling texter med lätt anslag och djupsinnigt ärende. … Philip Teir har skaffat sig licens till alla tänkbara miljöer och själstillstånd. … Jag tycker om Philip Teirs övningar i det fria. Han har både blick och bett, och en road ömhet för de människor han skildrar. Man möter en skruvad vardag i hans noveller. Opretentiöst och sympatiskt och krypande obehagligt. Maria Schottenius, Dagens Nyheter Vaan kumman tuoreesti Teir kirjoittaa … Ote on nuorekas, leikillinen, mutta kerronnan sävy paikoin jopa vanhahtava … Kaunokirjallista herrasmiestyyliä sanoisin. … puhuisin huolimattomien ihmisten kuvaamisesta huolitellusti, klassisesta osaamisesta. Samaistumisen lisäksi kertoja osaa myös ottaa etäisyyttä, ja syntyy runsas sävyjen kirjo. Se viehättää. Antti Majander, Helsingin Sanomat Snyggt och självsäkert Jessica Poikkijoki Österbottens Tidning … en välskriven, stark och läsvärd samling … Teir är skicklig på att med små medel få till den sortens laddade betydelseskikt i sitt skrivande. … kanske är det erfarenheterna från lyriken som har gett honom den där lyhördheten för ordens skiftningar och valörer. Samtidigt är hans språk välgörande okonstlat och konkret och äger en direkthet i tilltalet som känns både inbjudande och uppfriskande. … Teir har en fin förmåga att med både humor och medkänsla fånga olika sorters vanlighet, oavsett om det rör sig om barn, ungdomar, män eller kvinnor. Att författaren tycker om sina gestalter är uppenbart … Eva Johansson, Hufvudstadsbladet Det handlar om elegant precision. Patrick Back, Vasabladet Steget över till novellgenren verkar inte ha förorsakat några som helst problem. Jag är glad över att novellerna saknar trauma och ångest. I stället är de roliga att läsa och har dessutom det där lilla extra, både på och mellan raderna, som får en att fundera över vad man läst om. Ibland stöter man på en tydlig underton av mystik eller sexualitet. Novellerna saknar inte heller samhällskritik, det provokativa eller det lyhörda. Egil Green, Borgåbladet Jag tycker om dehär texterna. De känns bekanta, de vågar vara sig själva … Stilistiskt håller novellerna hög nivå, texterna är välbearbetade och jämna. Sofia Torvalds, Kyrkpressen Det är hela tiden psykologiskt finmejslat, välgjort och spännande.

Ida Säll, Ny Tid

På ytan skriver Teir lättsamt, ibland nästan kåserande och med en avväpnande humor. Men där under döljer sig skam, skuld och svek. Och otillräcklighet: vår egen, ett syskons, våra föräldrars. Men oftare än inte är det fäders tillkortakommanden. … Som mest fängslande är Teir när han vågar låta skeenden ta den tid de kräver, när man försätts i en stämning, förnimmer lukter och vyer, och inte lämnar den. Håller kvar den bara en sida till, så man kan räkna varje gestalts andetag. Ju lägre volym, ju mer viskande tonen är, desto närmare kommer orden. … Akta dig för att färdas alltför fort bör för övrigt också tilldelas något slags pris för att den introducerar det underbara finlandssvenska adjektivet odonnersk för omvärlden. Andres Lokko, Expressen Det är genomgående välskrivet och kompetent, och inte sällan roligt på ett litet tragiskt sätt. Josefin Holmström, Svenska Dagbladet Det är en välskriven bunt noveller som Philip Teir presenterar. Han tecknar sina gestalter med både insikt och värme och hör till dem som har uppenbar känsla för dialog. Han kan också konsten att under en lättflytande yta plantera in spänningar och komplikationer som också obekräftade sätter spår i läsningen. … mestadels är det givande och fascinerande läsning.

Bor Rönnholm, Åbo Underrättelser
Författare
Philip Teir

Philip Teir (f. 1980) är uppvuxen i Jakobstad och bosatt i Helsingfors. Han arbetade som kulturchef på Hufvudstadsbladet åren 2009 - 2014 och är sedan hösten 2014 fri författare och skribent. Han har redigerat antologier om manlighet och Österbotten, och syns ofta som skribent på svenska kultursidor. Philip Teir har

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515228765

Utgivningsår

2011

Format

E-bok

Sidantal

131

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Philip Teir