Carina Karlsson

Algot

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018

Den unge ålänningen Algot Holm tar värvning som båtsman i början av 1740-talet när Sverige anfaller Ryssland. Från Stockholm avseglar flottan österut, men någon framgång blir kampanjen inte. Det är ett satans elände, alltihop. Ett hopplöst satans elände. Rödsoten som härjar är dödligare än fienden, men Algot överlever och hemförlovas till sitt båtsmanstorp, rote 91 i Björby i Sunds socken. Rotebönderna är snåla, torpet är orustat och iskallt, det finns ingen mat, det finns ingenting. Algot överlever på brännvin.
Även den uslaste av karlar lyckas dra till sig kvinnor, och pigan Ilja flyttar in hos Algot med sin lilla dotter Greta. Men Algot blir inte skötsam, han är full och ofta galen. Han dras till likasinnade och följderna blir förskräckliga.
Algot är en grov roman skriven med en poets penna om att vara utsatt och svara med våld. Att vara tvungen att ta för sig eller bli utan. Att leva med kampen för att man inte har någonting annat. Att överleva våldet, att förhålla sig till det; till rent, fysiskt våld. Att vara usel och samtidigt storartad.
 
Står han stadigt på benen, Algot Holm? För när han faller ska korparna ta honom.
 

Recensioner

Skickligt och nyanserat tecknar författaren en bakgrund som gör historien om Algot trovärdig en historia om utsatthet och utstötthet, ensamhet och övergivenhet. Om en bottenlös förtvivlan som föder hänsynslöshet och skoningslöshet. /---/ Med en säker känsla för olika stilnivåer och med en språklig spetskompetens som kännetecknar en god poet får Carina Karlsson språket att gnistra och glöda.
Marit Lindqvist, Yle Vega
 

Romanen ger en inkännande skildring av människor som trasats sönder invärtes av sina livsvillkor, den är därtill skriven på en njutbar prosa kryddad av ålderdomliga ord och underfundiga metaforer. De brutala morden till trots innehåller romanen inget frossande i våld. 
Eva Nyberg, Ålands Radio

Karlsson håller läsaren i ett poetiskt järngrepp till sista sidan. Jag var så uppriven efter denna råa roman att jag inte kunde sova på en hel natt. Men det var den värd.
Annina Rabe, Tidningen Vi

Det är vår historia, vår skärgård, våra liv och vårt arv det handlar om. Och det Carina Karlsson gör är så värdefullt. Hon ger oss vår historia
Blogg, Bokduetten

Det är en gripande och vacker - om än mycket sorglig - berättelse. Med den inte bara sällar hon sig till utan befäster också en egen plats i den imponerande åländska berättartraditionen.
Tomi Riitama, Ny Tid

Algot Provläs

5.00 € 28.00 €

Köp