Tomas Jansson

Batman bor inte här längre

Mamma, pappa, barn sjöng Ebba Grön. Så småningom ska Robin upptäcka det svenska rockbandet, men det är först efter att han blivit vän med Johanna, flickan som är tuffare än den tuffaste kille. 

Hemma hos Robin finns en mamma som för det mesta är deprimerad, en pappa som för det mesta är frånvarande och en bror som har sitt för sig. Ibland går han ändå med på att räkna bilmärken med Robin eller hittar på brödernas Första rocksång som hjälper Robin att förtränga tråkiga saker. 

När Robin i skärgårdsbutiken träffar Johanna första gången känns hon alldeles för utmanande och pojkaktig, men just det annorlunda hos henne får honom att villa träffa henne på nytt. De blir vänner, de blir knytnäve mot knytnäve. Men det är en vänskap som försiggår bara på somrarna då de är nästan grannar. 

Tomas Janssons debut Batman bor inte här längre är en bildningsroman, en uppväxtroman, där man sommar för sommar ser hur Robin och Johanna förändras, får nya intressen, utför initiationsriter med öl och nästan-sex. 

Så småningom tappar de kontakten med varandra, men vänskapen ges en andra rond när de båda är vuxna, och av en händelse råkar ses på ett sjukhus. Den frånvarande fadern ligger redan död men spelar en mycket närvarande roll när gamla hemligheter kommer i dagen. 

Recensioner

Bakom den roliga titeln finns en tragisk uppväxtskildring med hög igenkänningsfaktor. Romanen som fått pris i Söderströms intrigromantävling 2012 är en mogen debut om att försonas med sitt förflutna och med sina föräldrars misstag. ...
Att läsa Batman bor inte här längre är som att se på film. Läsaren kan luta sig tillbaka och njuta av ordflödet. Det märks att Jansson är en rutinerad skribent. Med små justeringar i språket skapas olika stämningar. ...
Boken är uppfriskande lättläst. ...
Med Batman bor inte här längre visar Jansson att han är en mästerlig skribent. 
Eva Korsbäck, Vasabladet
 

Jansson låter sina läsare träda in i en övertygande berättelse om en familj som aldrig riktigt lyckas forma sig till den kärleksfulla organism de strävat efter att bli.
Mathias Rosenlund, Hufvudstadsbladet
 

Batman bor inte här längre är en ganska novellistisk roman, ett kammarspel för fem röster som skickligt arbetar med det osagda.
Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser
 

Romanens stora behållning är porträttet av Robin, hur han i korselden mellan föräldrarna förefaller vara helt oberörd av det som händer runtom honom, men hur han ändå som det heter tar skada, det vill säga magasinerar all ångest, alla konflikter, allt det outhärdliga i att bli lämnad utan att förstå varför. Och ja, nånstans kommer det ut, skurken lämnar inte dramat obestraffad, eller åtminstone inte odömd.
Barbro Enckell-Grimm, Svenska Yle

När han nu debuterar också som romanförfattare, med Batman bor inte här längre, gör han det på ett synnerligen övertygande sätt. Att han kan skriva är i och för sig ingen överraskning eftersom han tidigare flera gånger vunnit priser i olika litterära tävlingar, den första redan 1986.
Jag brukar sällan sträckläsa böcker, men denna hade jag svårt att lämna ifrån mig
Thomas Rosenberg, Östra Nyland

... i den unge Robin tecknar Jansson ett ömsint porträtt som får mig att ivrigt vända blad. Skuld, försoning, upprättelse Janssons tematik är lika universell som den är brännande aktuell.
Joanna Nylund, Kyrkpressen

På ett fint och berörande vis redogör Jansson för relationen mellan Robin och hans far, Batman och Robin, där han med lågmält språk tecknar ett trovärdigt, kärleksfullt och närvarande porträtt av en man som dras mellan viljan att vara delaktig i sina söners liv och behovet av att komma ur ett destruktivt äktenskap.
... en läsvärd djupdykning i en familjedramatik som knappast lämnar någon läsare oberörd.
Matilda Hakala, Ny Tid

Batman bor inte här längre Provläs
E-bok Mjuka pärmar