Anna Lindholm

Den rätta färgen

En biografi om socialisten Anna Wiik

Anna Forsström var fjorton år när storstrejken bröt ut i Helsingfors 1905. Hon blev socialist och vek efter det aldrig från sin röda ideologi. Annas liv berättar om en benhård tro på en jämlik framtid, om mod att försvara demokrati och rättvisa även då det innebar livsfara. När hennes parti godkände fortsättningskriget och samröret med Nazityskland hörde Anna Wiik och hennes man Karl Harald Wiik till de få som protesterade. Karl Harald fängslades och anklagades för högförräderi. Anna höll fast vid sin tro på en bättre framtid trots att kamraterna svek, kriget kom och bomberna föll över Helsingfors.  

Anna Lindholm debuterade med Projekt Ines Fem kvinnor i inbördeskriget 1918. En av kvinnorna var Anna Wiik. I Den rätta färgen fortsätter Anna Lindholm berättelsen om en självständig, passionerad och intelligent kvinna som levde under en dramatisk tid i Finlands historia. 

Recensioner

Den rätta färgen är trots all politisk historia framför allt en intim berättelse om en människas liv i ett Finland i en hetsig och rätt våldsam tid. Genom Anna Wiiks häpnadsväckande rika arkivsamling av brevväxling, anteckningar och dagböcker kommer läsaren nära in på huvudpersonens inre liv, något som möjliggörs såväl av materialet som av Lindholms skicklighet som författare.
Aapo Roselius, Västra Nyland

På så sätt lyckas Lindholm i uppgiften att skriva en biografi som kombinerar det politiska och personliga, ett perspektiv som gärna skulle få inkluderas i andra biografier som fortsättningsvis till största delen handlar om stora och små män som i berättelserna om dem verkar nästan ha levt i något slags känslofattigt vakuum. För den som redan läst Lindholms föregående bok är stilen bekant. Författaren skriver in sig själv och ger uttryck för sina egna tankar och väljer att kommentera vad hon läser och upplever då hon plöjer igenom arkivmaterialet. Någon kan tycka att det är irrelevant, medan jag anser att det är modigt av författaren att låta berättaren träda fram och ta med sin läsare i upplevelsen av att möta det förflutna. [...] Men bokens absoluta förtjänster är att en av 1900-talets stora men ack så bortglömda finlandssvenskar Anna Wiik äntligen får ta plats och göra sin röst hörd genom Anna Lindholms bok.
Matias Kaihovirta, Hufvudstadsbladet

Anna Lindholms bok är en otroligt intressant biografi som inte bara presenterar läsarna för en kvinna med den rätta, röda färgen, utan också med en epok i Finlands historia. Som alla goda böcker väcker den många frågor. Anna Wiik har inte försvunnit in i historiens glömska. Jag tror att det ännu finns mycket att hämta i arkiven..
Tom Karlsson, Ny Tid

Det är en lärorik fröjd att få följa Lindholms väg genom arkivlådorna. Hon hittar vinklar och våglängder där historien pulserar. Hon har öra för tonfall och tystnader, blick för detaljer och sinne för sammanhang. Utan att någonsin skriva över sin namne, skriver hon in glimtar av sig själv och sin forskningsprocess. Såväl berättartekniskt som intellektuellt förvaltar hon skickligt forskningsresans spänningselement.
Freja Rudels, Åbo Underrättelser

Det blir aldrig torrt, vetenskapligt eller tråkigt. Den rätta färgen är en thriller och handlar om vår tid, ett nu, i Finlands historia som är tämligen okänd för de flesta av oss.
Dala-Demokraten

 

Författaren Anna Lindholm är starkt närvarande i boken med sin kommenterande berättarröst men det stör inte läsningen. Tvärtom är skildringen ytterst livfull och Anna Wiik har fått en sådan biografi som hon förtjänar. Det finns många intressanta aspekter på Anna Wiiks berättelse och Lindholm lyfter fram dem på ett tilltalande och stilsäkert sätt.
Topi Lappalainen, Arbetarbladet

Den rätta färgen
Mjuka pärmar E-bok

30.00 €

Köp