Anna Lindholm

Den rätta färgen

En biografi om socialisten Anna Wiik

Hon hade varit en lysande debattör om hon inte haft ett så vulkaniskt temperament. Fast man kan inte tänka sig henne utan det heller.
Hon var den sista stora personligheten inom den generation som skapade vår svenska arbetarrörelse.

Anna Wiik (18911964) blev socialist i tonåren under storstrejken i Helsingfors 1905. Efter de rödas nederlag i inbördeskriget 1918 dömdes hon till fängelse. Mellan världskrigen följde Anna med oro hur fascismen flyttade hennes parti Socialdemokraterna högerut och under andra världskriget anslöt sig hon och hennes man, riksdagsmannen K.H. Wiik, till fredsoppositionen. Följden blev att han och flera andra meningsfränder fängslades för landsförräderi.

I brev och dagboksanteckningar skriver Anna om krigsvardagen i Helsingfors. Bombardemang, matbrist, rädsla och oro för vänner präglade tillvaron. Anna skickade brev och matpaket för att hålla modet uppe hos sin man. Orädd fortsatte hon att arbeta för freden och socialismen och sökte stöd för K.H. Wiiks sak i Sverige.
Anna Lindholm har grävt djupt i arkivlådorna och lyfter fram en passionerad, intelligent och principfast kvinna vars liv dominerades av Finlands dramatiska 1900-tal, en tid då socialism, krig och fascistiska tendenser kämpade om tolkningsföreträdet.
 

Den rätta färgen
Mjuka pärmar E-bok
Nyhet, har ännu inte utkommit