Edith Södergran. Stjärnfångerskan

22,90 

–18%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
22,90 €
Artikelnr: N/A Kategorier: , , ,
Recensioner

Agneta Rahikainen skildrar med stor effektivitet och eminent kunnande den revolutionerande poetens liv och verk i den komprimerade biografin Edith Södergran. Stjärnfångerskan.

Håkan Möller, Hufvudstadsbladet

Agneta Rahikainen sammanfattar fint Södergrans hisnande lyriska utveckling där många teman och stildrag uppträder tidigt och sedan följer med genom författarskapet. […]I hennes språk finns det lekfulla, understryker Rahikainen, och hon berör hur texterna oavbrutet har öppnat sig för nya tolkningar, på senare tid till exempel i utforskandet av ickebinära gestaltningar. Boken ger också en upplysande bild av hur lyriken ansluter till den nya tidskänslan och de modernistiska strömningar som genomfor kontinenten. Likaså belyser den de hätska reaktionerna mot en kvinna och poet som vågade tro på sin egen konstnärliga kallelse och som dessutom kungjorde den offentligt.

Anna Williams, Respons

.

  

Det är en givande bok Agneta Rahikainen har skrivit för den som vill lära känna både Edith Södergrans författarskap och Edith Södergran själv bättre. Det är hon värd. Boken ger en mer varierad version än den tidigare, allmänna bilden av poeten.

Janet Wallsten, Österbottens Tidning

Rahikainen är en skicklig ciceron som förmår skriva tillgängligt och effektivt utan att förenkla.[…] Hennes gedigna kunnande och öppet resonerande sätt att skriva om Södergrans liv och person är berikande. […] En av förtjänsterna med boken är hur hon framhåller gränserna för vad vi kan veta. […] Rahikainen uppmärksammar både det som syns och det som skyms. Hon drar inte i väg i spekulativa utläggningar och hon skriver fram sökandet efter Södergran lika mycket som hon tecknar hennes porträtt.

Freja Rudels, Huvudstadsbladet
Författare
Agneta Rahikainen

Agneta Rahikainen är född 1963 i Sibbo och bor i Helsingfors men är sommarboende i Pargas. Hon är filosofie doktor och har studerat nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon arbetar som marknadsföringschef vid Svenska litteratursällskapet i Finland. Hon har skrivit biografier om J.L. och Fredrika Runeberg, Henry Parland och gett

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515260444

Utgivningsår

2023

Format

E-bok, Hårda pärmar

Sidantal

190

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Agneta Rahikainen