Malin Slotte

Fia och andra noveller

Prosadebut

Malin Slotte skriver om människor vi tror att vi känner.
Tjång är litteraturredaktör på den stora tidningen i koncernen Morgonmedia där omfattande samarbetsförhandlingar inleds. Barbro jobbar på en tidskrift, hon är slarvig och egen och har inget tålamod med sina yngre kolleger.
Tommen går i alla gårdar, slickar alla skålar, för att slutligen försätta sig i en situation som förvandlar honom själv till byskvallret.
Malin Slotte gestaltar mästerligt dynamiken på en arbetsplats eller i en par- eller vänskapsrelation, hon skriver träffsäkert och ofta roligt om pinsamheter och annat mänskligt beteende. Hon har skarp blick för hierarkier, för det som skaver, för vem som får tala och vem som helst ska vara tyst. Fia och andra noveller är Malin Slottes debut.
 

Recensioner

Slotte behärskar nämligen nedtoningens konst, att låta en händelsekedja spinna loss utan att göra någon stor affär av den. Och därefter fångar hon upp effekterna med samma narrativa måttfullhet - de pinsamma efterdyningarna, de talande tystnaderna.
Anna-Lina Brunell, Västra Nyland

När jag läst den sista texten i Malin Slottes Fia och andra noveller är jag besviken. Besviken över att boken tog slut efter 200 sidor, eftersom jag skulle ha kunnat läsa minst lika många sidor till om alla dessa egensinniga, udda och likaså välbekanta existenser som vi möter i Slottes debutbok.
Marit Lindqvist, Svenska Yle
 

Slotte förmår mycket skickligt i denna sin första novellsamling att gestalta de stumma ögonblicken, de där tillfällena - snabbt passerade, men ytterst betydelsebärande - som knappt låter sig iakttas och än mindre fångas när de inträffar. Det är mycket imponerande och blottlägger inte enbart en ovanlig litterär begåvning, utan vittnar även om en djuplodande och bred människokännedom. /../ Det är påträngande och pockande trovärdigt, djupt berörande och osedvanligt gripande.
Crister Enander, Vasabladet

Fia och andra noveller innehåller välskrivna och ofta smärtsamma relationsdramer. De ger korta inblickar i hur vi lever livet tillsammans som kollegor, partners och vänner, men även i livet för dem som står utan en relation.
Lisa Gemmel, Ny tid

Fia och andra noveller
Mjuka pärmar E-bok
Slutsåld